ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
F O O D > Τ Ρ Ο Φ Ι Μ Α > ΦΥΣΙΚΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ
ΤΙ  ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ  ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ
Photo: Ali Allen
Ζ Α Χ Α Ρ Η   Κ Α Ι   Γ Λ Υ Κ Α Ν Τ Ι Κ Α
Τ Ι  Ε Ι Ν Α Ι  Κ Α Λ Ο  Ν Α  Ξ Ε Ρ Ο Υ Μ Ε

1. ΛΕΜΕ ΟΧΙ (ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ)
ΣΤΗ ΛΕΥΚΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΗ ΖΑΧΑΡΗ
Η άσπρη επεξεργασμένη ζάχαρη είναι εχθρός για τον οργανισμό μας, την βγάζουμε έξω από τη ζωή μας (για πάντα). Είναι εθιστική, μας κάνει κακό και όπως φαίνεται τα επόμενα χρόνια οι επιστήμονες θα την αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν τώρα το τσιγάρο. Η ζάχαρη σχετίζεται με φλεγμονή στο σώμα, αποδεδειγμένα με πάρα πολλές ασθένειες της εποχής όπως τον διαβήτη τύπου 2, καρκίνο και καρδιοαγγειακά νοσήματα και  αν την καταργήσουμε μόνο καλό στην υγεία μας μπορούμε να κάνουμε. Παρόλο που δεκάδες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι ζάχαρη και καλή υγεία δεν πάνε μαζί, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ζάχαρη μας έχει επιβληθεί εδώ και δεκάδες χρόνια. Μας κάνει υπέρβαρους, (είναι αστείο ότι τα light προϊόντα είναι γεμάτα ζάχαρη!) και μας γερνάει πρόωρα, με ό,τι σημαίνει αυτό, από ρυτίδες έως Αλτσχάιμερ.

Η ζάχαρη και το επεξεργασμένο φαγητό αλλάζει δραματικά την υγεία του πλανήτη, είναι γεγονός και μάλλον όλοι κάτι πρέπει να κάνουμε γι' αυτό.

To λευκό επεξεργασμένο αλεύρι (ψωμί, μακαρόνια κλπ.) έχει την ίδια επίδραση στον οργανισμό μας με τη ζάχαρη.

2. KΑΝΕΝΑ  ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΔEN EINAI 100% YΓIΕI
Μόνο τα τελευταία χρόνια η γλυκιά γεύση έχει μπει καθημερινά στη ζωή μας. Παλιά τα γλυκά ήταν πολυτέλεια, τα έτρωγαν σπάνια ή σε ξεχωριστές μέρες. Η περίοδος του χρόνου που υπήρχαν τα φρούτα ήταν πολύ μικρή (δεν υπήρχαν ψυγεία) και το μέλι ήταν σπάνιο. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι κανένα είδος "ζάχαρης" και γλυκαντικών, (φυσικών ή τεχνητών) δεν είναι 100% υγιεινό.  Όλες οι μορφές "ζάχαρης" (ακόμα και το μέλι ή τα ξερά φρούτα για παράδειγμα) επιδρούν στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Το να κρατάμε σταθερό το σάκχαρο στο αίμα μας είναι κλειδί για την καλή υγεία και πολύ σημαντικό στη  διατήρηση σταθερού του βάρους μας. Όταν καταναλώνουμε ένα γλυκαντικό  ανεξάρτητα αν είναι φυσικής προέλευσης, ή όχι το σώμα μας αντιδρά με τον ίδιο τρόπο.

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο όλα τα γλυκαντικά πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο, ακόμα και αν κατά τα άλλα περιέχουν ωφέλιμα συστατικά για την υγεία μας.

3. Κ Ρ Υ Μ Μ Ε Ν Η   Ζ Α Χ Α Ρ Η
Αν θέλουμε να μειώσουμε τη "ζάχαρη" σε όλες τις μορφές είναι φανερό ότι πρέπει να περιορίσουμε  τις σοκολάτες, αναψυκτικά, μπισκότα, cakes  και όλα τα γλυκά. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να προσέχουμε την κρυμμένη "ζάχαρη" που βρίσκεται σε όλες τις μορφές παντού! Στα τυποποιημένα φαγητά και ποτά σχεδόν παντού και πάντα  υπάρχει "κρυμμένη ζάχαρη" σε κάποια μορφή ακόμη και σε αλμυρά φαγητά για να βελτιώσει τη γεύση τους. Τα φαγητά που έρχονται στην αγορά ως "υγιεινά" ή χωρίς γλουτένη ή  χωρίς ζάχαρη δε σημαίνει ότι δεν έχουν κάποιο είδος "ζάχαρης" ή  κάποιο άλλο είδος φυσικού ή τεχνητού γλυκαντικού.

Υπάρχει "ζάχαρη" σε φαγητά που λογικά δεν θα περιμέναμε όπως χυμούς φρούτων, "υγιεινές μπάρες", σάλτσα ντομάτας, δημητριακά διαίτης, επιδόρπια γιαουρτιού, dressings για σαλάτες, ψωμί για τοστ (!) ακόμα και στα περισσότερα αλλαντικά καθώς και στα περισσότερα light προϊόντα κλπ., κλπ., κλπ.

Ακόμα η βιολογική ζάχαρη  δεν σημαίνει ότι δεν είναι ζάχαρη ή ότι μας κάνει καλό.
ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
1+2 H Ε A L T H
ΥΓΕΙΑ και αληθινό φαγητό κάθε μέρα
Γράψτε το e-mail σας για να μαθαίνετε νέα.
Clyde McCoy
Α   Κ   Ο   Υ   Σ   Ε
S U G A R   B L U E S
Clyde McCoy
Here's the classic--the real McCoy...along with a little surpise encore, Clyde's "Sugar Blues Boogie"
Σκηνοθέτης: Andrea Culkova
SUGAR BLUES
Σκηνοθέτης: Andrea Culkova

Ταινία - ντοκιμαντέρ για την επίδραση της κατεργασμένης ζάχαρης στον οργανισμό μας. Η σκηνοθέτης Αντρέα Κουλκόβα διηγείται την αληθινή ιστορία της ίδιας, όταν διαγνώστηκε με διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Με αφορμή αυτό το γεγονός, επί πέντε χρόνια συγκέντρωσε στοιχεία για τη δύναμη της ζαχαροβιομηχανίας και τις σχέσεις της μεταξύ πολυεθνικών εταιριών, πολιτικών και των συστημάτων υγείας.
Μια συγκινητική ιστορία για όλα εκείνα που δεν γνωρίζαμε για τη ζάχαρη!
Δ   Ε   Σ
S U G A R   B L U E S
Andrea Culkova
DR MARK HYMAN
Δ   Ι   Α   Β   Α   Σ   Ε
The Blood Sugar Solution
Mark Hyman
Επιστροφή στο περιεχόμενο