Διατροφή SCD: Specific Carbohydrate Diet - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
F O O D > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η > ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή Συγκεκριμένων Υδατανθράκων
Δ I A T Ρ Ο Φ Η  SCD
Διατροφή Συγκεκριμένων Υδατανθράκων
Specific Carbohydrate Diet
Τι είναι
Πρόκειται για ένα διατροφικό σχήμα που παρέχει έναν "εναλλακτικό", αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, για να αντιμετωπίσει κανείς ασθένειες, κυρίως του πεπτικού, αλλά όχι μόνο, με αλλαγές στη διατροφή. Η τελική του μορφή δόθηκε από την βιοχημικό Elaine Gottschall, με σκοπό να βοηθήσει την κόρη της από τη σοβαρή ελκώδη κολίτιδα που έπασχε.  Το διατροφικό αυτό πρόγραμμα επιγραμματικά επιτρέπει την κατανάλωση συγκεκριμένης ομάδας μόνο υδατανθράκων, και απαγορεύει κατηγορηματικά κάποιες άλλες.

Η διατροφή συγκεκριμένων υδατανθράκων είναι μια επιστημονική δίαιτα που βασίζεται στη χημεία, τη βιολογία και σε κάποιες κλινικές μελέτες. Έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν σοβαρές παθήσεις του πεπτικού, αλλά και άλλες, να βελτιώσουν εντυπωσιακά την ποιότητα της ζωής τους.

Τι δεν είναι
Πρέπει να τονιστεί ότι η διατροφή SCD δεν είναι δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και δεν έχει σε καμία περίπτωση σκοπό την απώλεια βάρους. Σκοπός της διατροφής αυτής δεν είναι να αποβάλλει τους υδατάνθρακες από την διατροφή του ατόμου, απλά περιορίζει τα είδη υδατανθράκων που επιτρέπεται να καταναλωθούν, με σκοπό να βοηθήσει το πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα.

Ποιους μπορεί να βοηθήσει
Απευθύνεται κυρίως σε άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις του πεπτικού συστήματος με εντυπωσιακά στις περισσότερες (αν όχι όλες) αποτελέσματα. Η SCD μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν προσωρινή διατροφή ανακούφισης συμπτωμάτων ή να εφαρμοστεί για πολύ καιρό (2-5 χρόνια) σαν στρατηγική μακροπρόθεσμης θεραπείας. Αναλυτικά το διατροφικό αυτό πλάνο βρίσκει χρήση στους ανθρώπους που πάσχουν από:
 • Νόσο του Crohn  
Crohns’ disease
 • Ελκώδη κολίτιδα
Ulcerative-colitis
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 Irritable bowel syndrome (IBS)
 • Καντιντίαση     
Candidiasis and intestinal dysbiosis
 • Κοιλιοκάκη
     Coeliac disease
 • Χρόνια διάρροια
Chronic diarrhea
 • Το σύνδρομο διαρρέοντος (ή διαπερατού) εντέρου
Leaky gut syndrome
 • Δυσπεψία, μετεωρισμός και φούσκωμα
Indigestion, flatulence and bloating
 • Αυτισμός
 Αutism  
 • Κυστική ίνωση
Cystic fibrosis
Γιατί
Που στηρίζεται επιστημονικά
Η βασική ιδέα είναι ότι κάποιες τροφές έχουν τεράστια επίδραση στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου με καλό ή κακό τρόπο. Η ισορροπία αυτής της χλωρίδας σε καλά και κακά βακτήρια, φαίνεται να είναι υπεύθυνη για μεγάλο κομμάτι της υγείας μας και ιδιαίτερα για κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις του πεπτικού, αυτοάνοσες και άλλες. Όταν αφαιρέσουμε από τη δίαιτά μας τροφές που τρέφουν τα "κακά" βακτήρια και μικρόβια του εντέρου, τα εξαλείφουμε. Αυτό εκτός από καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών από τον οργανισμό, έχει συνέπεια στην αποκατάσταση της υγείας του εντέρου και του ανοσοποιητικού.

Βασίζεται στη θεωρία που λέει ότι καταργώντας τροφές όπως δημητριακά, άμυλα, πολλά γαλακτοκομικά και σχεδόν όλα τα γλυκαντικά, οι μικροοργανισμοί του εντέρου που καταστρέφουν τη γαστρεντερική οδό και προκαλούν πεπτικά και όχι μόνο προβλήματα δεν επιβιώνουν. Συγχρόνως οι υπόλοιπες τροφές είναι πολύ πιο εύκολες στην πέψη, "ξεκουράζοντας" το πεπτικό σύστημα των ασθενών και μειώνοντας τη φλεγμονή του εντέρου.

Προτεινόμενα για διάβασμα

 • Μ Ε Λ Ε Τ Η: Leo Galland, M.D, "Nutritional Therapy for Crohn's Disease",  A paper presented at the Fourth Annual Sympoium on Alternative Therapies at the New York Marriott World Trade Center, March 28, 1999.

___________________________________________________________________

Ακολουθεί πίνακας στη σελίδα 2 με τις βασικές αρχές της διατροφής SCD και τα πιο βασικά επιτρεπόμενα και μη τρόφιμα αυτής της δίαιτας, που νομίζω θα είναι πολύ χρήσιμη για κάποιον αρχάριο ή κάποιον που θέλει να ακολουθήσει αυτό το είδος διατροφής.
....................................................................................................................................................
β ι β λ ι ο γ ρ α φ ί α

- Leo Galland, M.D, "Nutritional Therapy for Crohn's Disease",  A paper presented at the Fourth Annual Sympoium on Alternative Therapies at the New York Marriott World Trade Center, March 28, 1999

- Elaine Gottschall, "Breaking the Vicious Cycle", "Intestinal Health Through Diet", Kirkton Pr Ltd; Revised edition, August 1994.

- Sidney Valentine Haas, Merrill Patterson Haas, "Management Of Celiac Disease", Literary Licensing, LLC, October 15, 2011.

- Dr Natasha Campbell-McBride, "Gut and Psychology Syndrome", "Natural Treatment for Autism, ADD/ADHD, Dyslexia, Dyspraxia, Depression, Schizophrenia", Medinform Publishing; 2nd Revised edition,  November 2010.
_______________________________________________________________________________________

Δ  I  A  B  A  Σ  E     Α  Κ  Ο  Μ  Α
FOOD> ΔΙΑΤΡΟΦΗ > ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
FOOD > ΔΙΑΤΡΟΦΗ > ΓΕΝΙΚΑ
Ποια διατροφή είναι η
κατάλληλη για μένα?
F O O D  > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η  > ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πρέπει ή όχι να
τρώμε κρέας?
F O O D  > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η > Γ Ε Ν Ι Κ Α
Διατροφή Συγκεκριμένων Υδατανθράκων
Διατροφή Συγκεκριμένων Υδατανθράκων
Διατροφή Συγκεκριμένων Υδατανθράκων
10+1 Αλλαγές που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τη διατροφή σου
..................................................................................
10+1 Αλλαγές που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις
τη διατροφή σου
F O O D > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η > Γ Ε Ν Ι Κ Α
ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
1+2 H Ε A L T H
ΥΓΕΙΑ και αληθινό φαγητό κάθε μέρα
Γράψτε το e-mail σας για να μαθαίνετε νέα.
Intestinal Health Through Diet
Δ  Ι  Α  Β  Α  Σ  Ε
Breaking the Vicious Cycle
Intestinal Health Through Diet
Elaine Gottschall
M I N D  > Υ Γ Ε Ι Α  &  Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η
ΝΟΥΜΕΡΟ 9 Αφιέρωμα: ΠΡΩΙΝΟ

Προβιοτικά το πρωί
Αφιέρωμα: Π Ρ Ω Ι Ν Ο
F O O D > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η > Γ Ε Ν Ι Κ Α
ναι
κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγά
τα περισσότερα
λαχανικά
φρούτα
"φυσικά", παλαιωμένα τυριά
σπιτικό γιαούρτι (χωρίς λακτόζη)
ξηροί καρποί
κάποιοι σπόροι με προσοχή
κατάλληλα "προετοιμασμένα" όσπρια
μέλι

όχι
δημητριακά κάθε είδους
επεξεργασμένα τρόφιμα κάθε είδους
ότι περιέχει λακτόζη
επεξεργασμένη ζάχαρη
γλυκαντικά (φυσικά και χημικά)
αμυλώδη λαχανικά
σοκολάτα

____________________________________________________________________________
To 1+2 H E A L T H δεν επιχειρεί να θεραπεύσει, να διαγνώσει ή να προλάβει  κανενός είδους ασθένεια. Όλο το περιεχόμενο και οι πληροφορίες του παρέχονται είναι για ενημερωτικό σκοπό.
Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την υγεία σας και πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε δίαιτα, είδος άσκησης, διατροφικό συμπλήρωμα ή άλλο πρόγραμμα υγείας.

.......................................................................................................................
Επιστροφή στο περιεχόμενο