ΣΥΝΤΑΓΗ: Ζωμός από κόκαλα/ Σελίδα 2 - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
F O O D > Σ Υ Ν Τ Α Γ Ε Σ > Β Α Σ Ι Κ Α > Ζωμός από κόκαλα
ΒΑΣΙΚΑ
Ζ  ω  μ  ό  ς   α  π  ό   κ  ό  κ  α  λ  α                       

Π α ρ α τ η ρ ή σ ε ι ς
-Στο σπίτι έχω πάντα έτοιμο σε μόνιμη βάση τρία είδη ζωμών που κάνω ξεχωριστά:
από κόκαλα κοτόπουλου, από κοκάλα μοσχαριού και από κόκαλα ψαριού.

* Για το ζωμό κοτόπουλο μαζεύω όλα τα κόκαλα από ψημένο κοτόπουλο από προηγούμενα γεύματα ή ωμά κόκαλα από κοτόπουλο που έχει καθαριστεί για φιλέτα κοτόπουλο.
Κάθε φορά που μαγειρεύω κοτόπουλο στο φούρνο, μετά φτιάχνω ζωμό με ολόκληρο το σκελετό του κοτόπουλου που φάγαμε το κρέας.

* Για το ζωμό ψαριού μαζεύω τα ωμά κόκαλα και κεφάλια του ψαριού που τρώμε τα φιλέτα στο σπίτι κάθε εβδομάδα. Όταν φιλετάρει τα ψάρια ο ψαράς κρατάω τα κόκαλα και τα κεφάλια. Όλα αυτά τα κόκαλα και τα κεφάλια ψαριού τα φυλάω στην κατάψυξη και όταν μαζευτούν αρκετά φτιάχνω ζωμό.

- Αν προσθέσω τα λαχανικά στο τέλος του μαγειρέματος θα έχω μεγαλύτερη θρεπτική αξία του ζωμού, η συγκέντρωσή του σε ιχνοστοιχεία θα είναι μεγαλύτερη.

- Ο παγωμένος ζωμός στο ψυγείο θα γίνει τις περισσότερες φορές ζελέ λόγω της ζελατίνης που περιέχει. (Αυτή η ζελατίνη είναι πηγή πρωτεΐνης και ένας από τους λόγους που ο ζωμός μας κάνει τόσο καλό). Αν δεν γίνει ζελέ, δεν πειράζει, πάλι παίρνουμε πολλά πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από το ζωμό.

- Αν ξεχάσουμε να αφαιρέσουμε τους αφρούς στην αρχή του βρασμού δεν πειράζει, απλά ο ζωμός έχει καλύτερη γεύση αν αφαιρεθούν.

- Τα ωμά κόκαλα μπορούν πρώτα να μαγειρευτούν στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μέχρι να πάρουν έντονο καφέ χρώμα για πιο δυνατή γεύση και χρώμα στο ζωμό. (Το επιπλέον αυτό στάδιο δεν προσφέρει καμία θρεπτική αξία στο ζωμό, απλά πιο έντονη γεύση).
Αν θέλουμε πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή του ζωμού, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, τοποθετούμε τα κόκαλα μέσα σε ταψί και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν καλά, για 40 λεπτά περίπου.

- Αν φτιάχνω ζωμό με κόκαλα από μοσχάρι, ξανακάνω την ίδια διαδικασία με τα ίδια κόκαλα και φρέσκο νερό για 2η φορά. Τα κόκαλα συνεχίζουν να βγάζουν πολλά θρεπτικά συστατικά.

__________________________________________________
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ>ΣΥΣΚΕΥΕΣ


*Με τη συσκευή αυτή μπορούμε να φύγουμε εκτός σπιτιού με ασφάλεια και να αφήσουμε το ζωμό μόνο του να σιγοβράζει πολλές ώρες.


Ε  Ξ  Ο  Π  Λ  Ι  Σ  Μ  Ο  Σ
F O O D > Ε Ξ Ο Π Λ Ι Σ Μ Ο Σ > Σ Υ Σ Κ Ε Υ Ε Σ
Γ  Ι  Α   Τ  Α   Υ  Λ  Ι  Κ  Α
-Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά για το ζωμό, τα κόκαλα, αυτά να προέρχονται από ζώα βιολογικής εκτροφής και ελευθέρας βοσκής.
Ότι ορμόνες, φάρμακα και χημικά (από μεταλλαγμένες πιθανόν τροφές) δίνονται στο ζώο, αυτές περνάνε σίγουρα στα κόκαλα του.

-Τα κόκαλα μπορεί να είναι 
από μαγειρεμένα κομμάτια κρέατος από προηγούμενα γεύματα!
ή
ωμά κόκαλα μαζί με την πέτσα και κρέας ή χωρίς.* 
-Ωμά κόκαλα μοσχαριού (πολλές φορές και κοτόπουλου) προμηθεύει σε όποιον θέλει ο χασάπης συνήθως δωρεάν.

-Τα κόκαλα από χοιρινό κλασσικά δεν συνιστώνται για παρασκευή ζωμού.
_________________

Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε φιλτραρισμένο νερό.
________________________

Χρειάζεται κάποιο οξύ, χρησιμοποιούμε ξύδι ή λεμόνι, για να βοηθήσουμε να βγουν κάποια θρεπτικά στοιχεία από τα κόκαλα, όπως το κολλαγόνο.
_________________________

Είναι καλύτερα να μην προσθέτουμε πολύ αλάτι από την αρχή στο ζωμό, γιατί μπορεί να τον χρησιμοποιήσουμε σε παρασκευή άλλων συνταγών όπως σάλτσες, ριζότο κλπ. και να μην μπορούμε να ελέγξουμε το αλάτι.
Επιστροφή στο περιεχόμενο