8. Αυγά - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
F O O D > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η > Γ Ε Ν Ι Κ Α > Αφιέρωμα: ΠΡΩΙΝΟ
A φ ι έ ρ ω μ α :   Π   Ρ   Ω   Ι   Ν   Ο
Α υ γ ά
Τα αυγά, γι' αυτούς που τρώνε ζωικά προϊόντα, αποτελούν μάλλον την τέλεια τροφή για πρωινό (και όχι μόνο). Μπορούν να μαγειρευτούν εύκολα και γρήγορα με εκατομμύρια τρόπους, ώστε να μην τα βαριόμαστε ποτέ, είναι θρεπτικά και χορταστικά. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, λεκιθίνη, ωμέγα-3 λιπαρά και έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού, επομένως καταναλώνοντάς τα το πρωί παραμένουμε χορτασμένοι για περισσότερο χρόνο.
Αντίθετα με ότι πιστεύαμε παλιά η κατανάλωση αυγών ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, όταν η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Φυσικά λοιπόν τρώμε τα αυγά ολόκληρα και δεν αφαιρούμε τους κρόκους. Οι ομελέτες μόνο με ασπράδια, νομίζω ότι διατροφικά είναι κάτι ξεπερασμένο και ανήκουν στο παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να ισχύσει ότι ένα αυγό την ημέρα μπορεί άνετα να αποτελέσει τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής για τους υγιείς ενήλικους.
Αξίζει για τα αυγά με τα οποία ξεκινάμε τη μέρα μας να διαλέξουμε βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής
Τα βιολογικά αυγά αναφέρονται σε κότες που εκτρέφονται με βιολογικές τροφές, χωρίς πρόσθετα που ευνοούν την ανάπτυξή τους, χωρίς γενετικώς τροποποιημένες, μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Για τις συνθήκες εκτροφής αναπτύσσονται με φυσιολογικούς ρυθμούς, έχοντας πρόσβαση στο χώρο βοσκής. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών απαγορεύεται η προληπτική χρήση αντιβιοτικών.
Τα αυγά ελευθέρας βοσκής αναφέρονται σε κοτόπουλα που εκτρέφονται ελεύθερα σε φυσικό περιβάλλον.

Επειδή λοιπόν τα βιολογικά και ελευθέρας βοσκής αυγά γίνονται από πιο ευτυχισμένες και υγιείς κότες είναι πιο νόστιμα και όπως οι έρευνες αποδεικνύουν πιο θρεπτικά. (Περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ακόμα μικρότερη ποσότητα χοληστερόλης από τα συμβατικά αυγά).                                                
ΝΟΥΜΕΡΟ 8 Αφιέρωμα: ΠΡΩΙΝΟ
Photo Ditte Isager
.
Επιστροφή στο περιεχόμενο