7. Το νέο ψωμί - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
F O O D > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η > Γ Ε Ν Ι Κ Α > Αφιέρωμα: ΠΡΩΙΝΟ
A φ ι έ ρ ω μ α :   Π   Ρ   Ω   Ι   Ν   Ο

Το "νέο" ψωμί
Οι περισσότεροι από μας έχουμε καλλιεργήσει μια σχέση αγάπης και συνήθειας με το ψωμί και αυτό αποτελεί τη βάση, πολλές φορές καθημερινά, για το πρωινό μας.
Η αλήθεια είναι ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε όταν θέλουμε να αρχίσουμε να τρώμε υγιεινό πρωινό (και γενικότερα υγιεινό φαγητό) είναι να βρούμε κάποιο ψωμί που να είναι καλό για μας.
Αυτό που είναι σημαντικό να ξέρουμε για το ψωμί είναι ότι αυτό που τρώμε σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με το ψωμί που έτρωγαν παλιά πουθενά στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει γιατί το συμβατικό ψωμί περιέχει σιτάρι ή δημητριακά, που είναι πολύ πιθανόν ότι έχουν καλλιεργηθεί με τοξικά φυτοφάρμακα (ίσως περισσότερο από όλα τα τρόφιμα) και τα δημητριακά στην πλειοψηφία τους έχουν γενετικά μεταλλαχτεί πολλές φορές, έτσι ώστε ελάχιστα να θυμίζουν αυτά που παλιά οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν.
Σαν να μην έφτανε αυτό, στα ψωμιά συνήθως προστίθενται βελτιωτικά, μαγιά (όχι προζύμι) και πολλά πρόσθετα που το σώμα μας δύσκολα μπορεί να επεξεργαστεί. Αν κοιτάξουμε την ετικέτα με τα συστατικά στο ψωμί του τoστ που πωλείται στα supermarket θα καταλάβουμε ότι το ψωμί δεν είναι πια απλή υπόθεση (νερό, αλεύρι, προζύμι), αλλά δύσκολη χημεία.
Κάτι άλλο που πρέπει να ξέρουμε, για να καταλήξουμε στο ψωμί που θα τρώμε είναι ότι η γλουτένη που περιέχει το ψωμί, μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους ανθρώπους (όχι όλους, αλλά πολλούς) αλλεργίες, γαστρεντερικά προβλήματα και να επηρεάσει αυτοάνοσα νοσήματα. Κάποιοι άνθρωποι είναι σοβαρά αλλεργικοί στη γλουτένη (πιο σπάνιο), αλλά μερικοί άλλοι (όχι λίγοι) έχουν μέχρι κάποιου βαθμού δυσανεξία σ' αυτή. Εκτός από τη γλουτένη τα δημητριακά όπως η βρώμη, το καλαμπόκι και το ρύζι   μπορεί κι αυτά να είναι προβληματικά για την υγεία άλλων ανθρώπων.
Τα καλά νέα είναι ότι αν καταλήξουμε ότι μας "ενοχλεί" η γλουτένη ή θέλουμε να βγάλουμε όλα τα δημητριακά από τη διατροφή μας μπορούμε να βρούμε κάποιο εναλλακτικό ψωμί για να αντικαταστήσουμε. Δεν λέω ότι όλοι οι άνθρωποι χρειάζεται απαραίτητα να κόψουν τη γλουτένη και τα δημητριακά, τίποτα άλλωστε στη ζωή και στην υγεία δεν είναι άσπρο και μαύρο, αλλά όλοι μας μάλλον πρέπει να τρώμε λιγότερη ποσότητα.

Αν τρώμε γλουτένη και δημητριακά
Αν καταλήξουμε ότι δεν μας πειράζει η γλουτένη διαλέγουμε ένα ψωμί μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά (η μαγιά νομίζω είναι κάτι που πραγματικά όλοι πρέπει αν είναι δυνατόν να αποφύγουμε) και χωρίς κανένα άλλο πρόσθετο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ψωμιά από αλεύρι χωρίς σιτάρι, όπως με αλεύρι Dinkel ή από σίκαλη δεν είναι χωρίς γλουτένη αλλά είναι καλύτερες επιλογές από τα κοινά ψωμιά με το ραφιναρισμένο λευκό αλεύρι. Το ίδιο ισχύει για το ψωμί που είναι φτιαγμένο με 100% αλεύρι ολικής άλεσης.

Αν δεν τρώμε γλουτένη
Χρειάζεται να ψάξουμε για ψωμιά φτιαγμένα με αλεύρι από φαγόπυρο, ρύζι ή quinoa ή να αντικαταστήσουμε το ψωμί με πίτες από αλεύρι ρεβυθιού.

Μια άλλη επιλογή είναι να φτιάξουμε μόνοι μας ή να αναζητήσουμε online και σε μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής crackers από λιναρόσπορο ή άλλους σπόρους (προσέχοντας στις ετικέτες τα άλλα συστατικά που περιέχουν).

Σημείωση: πολλά ψωμιά χωρίς γλουτένη βελτιώνονται σημαντικά αν τα ψήσουμε λίγο στην τοστιέρα.

Αν δεν τρώμε γλουτένη και καθόλου δημητριακά
Σήμερα υπάρχουν καλές επιλογές για ψωμί για τους ανθρώπους που δεν τρώνε γλουτένη και καθόλου δημητριακά. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι από δημητριακά με πεντανόστιμο αλεύρι από ξηρούς καρπούς ή και σπόρους.
Το πιο νόστιμο ψωμί χωρίς δημητριακά είναι το ψωμί από αλεύρι αμυγδάλου (που μπορούμε να φτιάχνουμε μόνοι μας).


Πρέπει να σημειωθεί ότι "βιολογικό ψωμί" δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι υγιεινό. Σαν καταναλωτές μπορεί να υποθέσουμε ότι η λέξη βιολογικό σημαίνει απαραίτητα και υγιεινό. Στην αγορά κυκλοφορούν ψωμιά βιολογικά με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή σιρόπι καλαμποκιού, όλα βιολογικά, αλλά χωρίς καμία διαφορά στην επίδρασή τους στην ινσουλίνη του οργανισμού μας.

“Organic Oreos are not a health food. When Coca-Cola begins selling organic Coke, as it surely will, the company will have struck a blow for the environment perhaps, but not for our health.”
                     ―     Michael Pollan,
In Defense of Food: An Eater's Manifesto


ΝΟΥΜΕΡΟ 7 Αφιέρωμα: ΠΡΩΙΝΟ
Photo Mark Weinberg
.
Επιστροφή στο περιεχόμενο