5. Τι ρόλο μπορεί να παίξει ο καφές στο πρωινό μας? - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
F O O D > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η > Γ Ε Ν Ι Κ Α > Αφιέρωμα: ΠΡΩΙΝΟ
A φ ι έ ρ ω μ α :   Π   Ρ   Ω   Ι   Ν   Ο
ΠΡΩΙΝΟ
0

Τι ρόλο μπορεί να παίξει ο καφές στο πρωινό μας?
Ο καφές είναι το ποτό που πίνουμε οι περισσότεροι με πάθος το πρωί και οι πολλοί από μας έχουν δημιουργήσει μια ιεροτελεστία, που συνδέεται με τις συνήθειές μας γύρω από τον καφέ.  Είναι η διαδικασία της προετοιμασίας του το πρωί ή να τον αγοράσεις πηγαίνοντας στη δουλειά. Δίνει ενέργεια, μας ξυπνάει, έχει ωραίο άρωμα, αλλάζει τη διάθεσή μας(!) ακόμα και η αίσθηση να κρατάς τη ζεστή κούπα είναι ωραία. Γενικά ο καφές παίζει μεγάλο ρόλο στην κουλτούρα του πρωινού όλου του δυτικού κόσμου* και είναι ίσως από τα τρόφιμα που δυσκολευόμαστε περισσότερο να κόψουμε ή να μειώσουμε αν χρειαστεί.
Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που αναφέρουν ότι ο καφές, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, ενδέχεται να κάνει καλό στην υγεία αν τον χρησιμοποιούμε σωστά και μόνο σε μικρή ποσότητα. Ένας ή δύο καλής ποιότητας καφέδες την ημέρα, σκέτοι χωρίς τίποτα άλλο μέσα δεν είναι πρόβλημα, την υπερκατανάλωση πρέπει να αποφεύγουμε. Ο καφές επιδρά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα γι' αυτό αν συνεχίζουμε να τον πίνουμε μετά το πρωινό μας και όλη η ημέρα μας περιστρέφεται γύρω του, αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στο σάκχαρό μας, στην όρεξη, στην ενέργεια και σίγουρα στο βάρος μας.
  • Διαλέγουμε καλής ποιότητας "καθαρό" καφέ, αν γίνεται βιολογικό, χωρίς χημικά και πρόσθετα που έχει παραχθεί και ψηθεί με παραδοσιακές μεθόδους.
  • Ο καλύτερος τρόπος για να πίνουμε τον καφέ μας είναι σκέτο, μέχρι 2 φλυτζάνια την ημέρα.
  • Το να αρχίζουμε τη μέρα μας μόνο με  καφεΐνη  δεν είναι σωστό. Ιδανικά πίνουμε πρώτα νερό (το σώμα μας χρειάζεται όταν ξυπνάμε να υδατωθεί και ο καφές είναι διουρητικός), τρώμε το πρωινό μας και μετά έχει σειρά ο καφές.
  • Ένας νέος πιο υγιεινός τρόπος για να πίνουμε τον καφέ μας είναι χτυπημένο στο blender με ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας! Με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε τα ευεργετικά αντιοξειδωτικά του καφέ και την ενέργεια που μας δίνει η καφεΐνη, αλλά το λάδι δεν αφήνει την ινσουλίνη να ανέβει απότομα ψηλά και κρατάει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά.
  • Θυμόμαστε ότι ο καφές ντεκαφεϊνέ (εκτός αν η διαδικασία εξαγωγής  καφεΐνης έχει γίνει με νερό) είναι χημικά επεξεργασμένος και πάλι περιέχει ένα ποσοστό  καφεΐνης.
  • Αν χρησιμοποιούμε φίλτρα καφέ αγοράζουμε αυτά που δεν έχουν υποστεί λεύκανση με χλώριο. (τα ολόλευκα φίλτρα έχουν χλωρίνη που περνάει στον καφέ, ψάχνουμε καλύτερα γι' αυτά που έχουν καφέ χρώμα.
  • Αν ο καφές μας "πειράζει" (μόνο εμείς ξέρουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας καλύτερα) μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με πράσινο τσάι matcha, ρόφημα από (ωμό) κακάο ή ζωμό από κόκαλα!

*Ο καφές δεν ήταν πάντα αποδεκτό κοινωνικά ρόφημα. Διαδόθηκε ευρέως στη Βιομηχανική επανάσταση, όταν οι άνθρωποι που δούλευαν σε εργοστάσια έπρεπε να παραμένουν σε ετοιμότητα για δουλειά  μεγάλο μέρος της ημέρας. Τον ίδιο ρόλο έπαιξαν και τα τσιγάρα στη δυτική κοινωνία.
(Το αλκοόλ, ο καφές τα τσιγάρα και η μαριχουάνα θεωρούνται από τους επιστήμονες ναρκωτικά φυσικής προέλευσης γιατί επιδρούν σημαντικά στη διάθεση).
.
Επιστροφή στο περιεχόμενο