3. Τι περιλαμβάνει το υγιεινό πρωινό? - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
F O O D > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η > Γ Ε Ν Ι Κ Α > Αφιέρωμα: ΠΡΩΙΝΟ
A φ ι έ ρ ω μ α :   Π   Ρ   Ω   Ι   Ν   Ο
ΝΟΥΜΕΡΟ 3 Αφιέρωμα: ΠΡΩΙΝΟ

Τι περιλαμβάνει το υγιεινό πρωινό?
Το τι θα φάμε για πρωινό επηρεάζει πώς θα νιώθουμε την υπόλοιπη μέρα. (είναι παρόμοιο με τα ρούχα που διαλέγουμε να φοράμε το πρωί, αλλάζει κατά ένα τρόπο πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας). Το πρωί φροντίζουμε να έχουμε μια καλή ισορροπία από πρωτεΐνη, λιπαρά και σωστούς υδατάνθρακες. Αυτά λοιπόν που μπορεί να περιλαμβάνει ένα "σωστό" πρωινό είναι:

Ν Ε Ρ Ο
Υδατώνουμε τον οργανισμό μας.

Π Ρ Ω Τ Ε Ϊ Ν Η
Περιλαμβάνεται απαραίτητα σε ένα σωστό και υγιεινό πρωινό. Είναι πολύ σημαντική για να έχουμε ενέργεια όλη μέρα και βοηθά στη διατήρηση ή στη μείωση του σωματικού μας βάρους. Τρόφιμα που μας δίνουν πρωτεΐνη και μπορούμε να συμπεριλάβουμε στο πρωινό μας:
  • αβγά,
  • Φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη: ξηροί καρποί σε γάλα ή σε βούτυρο (το βούτυρο αμυγδάλου μπορούμε να το βάλουμε μέσα στα smoothies, να το αλείψουμε στο ψωμί ή πάνω σε φέτες μήλο.
  • Σωταρισμένο κοτόπουλο ή φέτες καπνιστού σολωμού

Επιπλέον, 20 γραμμάρια πρωτεΐνης στο πρωινό είναι απαραίτητες στην περίπτωση που θέλoυμε να χάσουμε κιλά.

Κ Α Λ Α   Λ Ι Π Α Ρ Α
Θα βοηθήσουν να νιώθουμε χορτάτοι να μην καταφύγουμε σε junk food αργότερα. Αποφεύγουμε τα λιπαρά που περιέχονται στα αλλαντικά και το τυρί και τα αντικαθιστούμε με άλλα.
  • ελαιόλαδο, βούτυρο ή ghee, λάδι καρύδας
  • αβοκάντο,  (μπορούμε να το προσθέσουμε στα smoothies)
  • βούτυρο αμυγδάλου (ξανά!)

Το πρωινό μας πρέπει να περιέχει 10-15 γραμμάρια λίπος, δηλαδή περίπου το 30-35% των θερμίδων να προέρχονται από καλά λιπαρά.

Φ Ρ Ο Υ Τ Α  &  Λ Α Χ Α Ν Ι Κ Α
Για να τρώμε την ποσότητα των λαχανικών και φρούτων που χρειάζεται ο οργανισμός μας μέσα στην ημέρα πρέπει να συμπεριλάβουμε 2-3 μερίδες λαχανικών σε κάθε γεύμα! Για παράδειγμα μπορούμε να προσθέσουμε σπανάκι στο smoothie που φτιάχνουμε το πρωί ή κομμένα λαχανικά στην ομελέτα μας..
Επιστροφή στο περιεχόμενο