2. Δημιουργούμε μία ρουτίνα μαζί με το πρωινό - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
F O O D > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η > Γ Ε Ν Ι Κ Α > Αφιέρωμα: ΠΡΩΙΝΟ
A φ ι έ ρ ω μ α :   Π   Ρ   Ω   Ι   Ν   Ο
Δημιουργούμε μία ρουτίνα
μαζί με το πρωινό
Όλοι μας έχουμε κάποιες συνήθειες που ακολουθούμε το πρωί καθημερινά: μπορεί να είναι να πιούμε ένα (ή τέσσερα) φλυτζάνια καφέ, να κοιτάξουμε τα email μας, να φάμε ένα τοστ ή να βγάλουμε έξω το σκύλο μας βόλτα. Ο Αριστοτέλης είχε πει ότι είμαστε οι συνήθειές μας και δε νομίζω ότι υπάρχει τομέας της ζωής που αυτό ισχύει περισσότερο από την υγεία. Αξίζει λοιπόν τον κόπο το πρωί να δημιουργήσουμε συνήθειες, προσαρμοσμένες στη ζωή μας ο καθένας, που θα μας βοηθήσουν να αρχίσουμε τη μέρα σωστά. Μία ρουτίνα που θα δημιουργήσουμε το πρωί για τον εαυτό μας, μακροπρόθεσμα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην υγεία και την ισορροπία μας.
Η ρουτίνα αυτή είναι διαφορετική για τον καθένα ανάλογα με το χρόνο που μπορεί να αφιερώσει στον εαυτό του το πρωί, ανάλογα με τη δουλειά του, τους βιορυθμούς του κλπ. κλπ., όμως μπορεί να είναι και μόνο 15 λεπτά συνολικά (ίσως ο χρόνος που αφιερώνουμε στο Facebook). Η ρουτίνα αυτή λοιπόν μπορεί να περιλαμβάνει:
  • Υ Δ Α Τ Ω Σ Η
Πρώτα από όλα, ιδανικά μόλις ξυπνήσουμε, πρέπει να υδατώσουμε το σώμα μας, να πιούμε νερό. Αυτό συμπεριλαμβάνει όλους ανεξάρτητα το χρόνο που έχουν το πρωί. Πίνουμε 1-2 ποτήρια νερό, καλύτερα φίλτρου, χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου (το σώμα απορροφά καλύτερα το ζεστό νερό), με λίγο λεμόνι αν θέλουμε. (Το λεμόνι είναι διουρητικό και ενεργοποιεί τα υγρά του στομαχιού για χώνεψη).
  • Τ Ρ Ο Φ Η
Μπορούμε να βρούμε 4-5 απλά πρωινά που γίνονται μέσα σε 5 λεπτά και μας αρέσουν. Όσο πιο εύκολο και νόστιμο κάνουμε το υγιεινό φαγητό, τόσο πιο πιθανό είναι να μας γίνει συνήθεια και να μείνουμε σε αυτό. Κάνουμε επιλογές που δε θα μας αφήσουν νυσταγμένους και πεινασμένους λίγη ώρα μετά.
  • Κ Ι Ν Η Σ Η
Για να είμαστε αληθινά υγιείς πρέπει το σώμα μας να κινείται. Όταν συνδυάσουμε το σωστό φαγητό με σωματική δραστηριότητα είναι ο πιο δυνατός τρόπος να καθορίσουμε την υγεία μας στο μέλλον. Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα για να κινηθεί το σώμα, αλλά ξέρω ότι αυτό δεν είναι δυνατόν για όλους μας. Ιδανικά 30 λεπτά είναι αρκετά, αν γίνονται καθημερινά. Η πρωινή γυμναστική μπορεί να είναι ήπια yoga, ή να πάμε στη δουλειά με τα πόδια ή να βγάλουμε για λίγο το σκύλο μια μικρή βόλτα, κάτι που να μας ευχαριστεί, δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να τιμωρούμε τον εαυτό μας στο γυμναστήριο. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα, ακριβή και να μας στρεσάρει, χρειάζεται να μας ευχαριστεί.
  • Σ Κ Ε Ψ Η
Εκτός από το σώμα καλό είναι το πρωί να φροντίσουμε και το μυαλό μας, είναι μάλλον εξίσου σημαντικό με το τι τρώμε και πώς κινούμαστε. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο (ξέρω ότι φαίνεται περίεργο) κάνουν το πρωί συνήθως,  διαλογισμό πολλές φορές μέσα στο τρένο στη διαδρομή για τη δουλειά τους. Ο καθένας αφιερώνει όσο χρόνο μπορεί, 5 λεπτά μπορεί να είναι αρκετά, βοηθά να μένουμε συγκεντρωμένοι και ισορροπημένοι. Νομίζω ότι είναι κάτι σαν το format στο υπολογιστή το σύστημα αδειάζει , πετάει ότι δεν χρειάζεται και λειτουργεί μετά ανανεωμένο και ανάλαφρο. Υπάρχουν πολλά είδη "ξεκούρασης" του μυαλού, για κάποιους ανθρώπους μπορεί να είναι να διαβάσουν εφημερίδες ή να πάνε μια βόλτα στο πάρκο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαλογισμό Headspace app

*Πληροφοριακά ο Obama αρχίζει την ημέρα του απαραίτητα με 45 λεπτά άσκησης, τρώει πάντα πρωινό και διαβάζει κάτι απαραίτητα το πρωί, όλα αυτά πριν διαβάσει το πρώτο του email στις 9:00 π.μ. και αρχίσει να παίρνει αποφάσεις που επηρεάζουν τουλάχιστον όλο το Δυτικό κόσμο.
ΝΟΥΜΕΡΟ 2 Αφιέρωμα: ΠΡΩΙΝΟ
.
Επιστροφή στο περιεχόμενο