UNDER MY SKIN/Φυσικά καλλυντικά - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
U  N  D  E  R    M  Y    S  K  I  N
Φ υ σ ι κ ά   κ α λ λ υ ν τ ι κ ά

    Να τρώμε σωστά παρόλο που παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία μας, δε φτάνει για να ζούμε υγιεινά. Υπάρχουν και άλλοι τομείς στη ζωή και στην καθημερινότητά μας που είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή: η άσκηση, το πόσο καλά κοιμόμαστε, πώς διαχειριζόμαστε το στρες, οι σχέσεις που έχουμε με τους άλλους ανθρώπους, ακόμα και οι σκέψεις που κάνουμε, μάλλον παίζουν εξίσου μεγάλο ρόλο στην υγεία με τη διατροφή μας.
   Πολλοί από εμάς θέλουμε να κάνουμε την αλλαγή σε ένα πιο φυσικό τρόπο ζωής και ενδιαφερόμαστε για τη διατροφή μας και τι βάζουμε στο σώμα μας με το φαγητό. Άλλο τόσο πρέπει να  να ενδιαφερόμαστε για το τι βάζουμε στον οργανισμό με άλλο τρόπo, εκτός από το φαγητό, κυρίως μέσω του δέρματος με τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Τα προϊόντα για τον καθαρισμό του σπιτιού και των ρούχων, τα προϊόντα για την περιποίηση και την υγιεινή του προσώπου και του σώματος και αυτά για το μακιγιάζ έχουν συστατικά που απορροφούνται από το σώμα μας.
    Κατά μέσο όρο μία γυναίκα χρησιμοποιεί 12 διαφορετικά προϊόντα στο δέρμα της κάθε μέρα και πολλά από αυτά περιέχουν χημικά πιθανά τοξικά και "επικίνδυνα" για τη μελλοντική μας υγεία. Το δέρμα είναι το πιο μεγάλο όργανο του σώματός μας και είναι σημαντικό να αρχίσουμε να προσέχουμε τι βάζουμε μέσα στον οργανισμό μας μέσω αυτού.
   Παλιότερα, το να μπορείς να ακολουθείς μια ρουτίνα ομορφιάς με φυσικά, μη τοξικά καλλυντικά ήταν πολύ δύσκολο, αλλά σήμερα αυτό δεν ισχύει καθόλου πια. Όλο και περισσότερες "πράσινες" εταιρείες καλλυντικών εμφανίζονται, έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο και δεν χρειάζεται κανένας συμβιβασμός, μόνο λίγο ψάξιμο παραπάνω.
   Η περιποίηση του δέρματος και το make-up δεν χρειάζεται πια να είναι τοξική και επιβαρυντική για την υγεία μας, πρέπει μόνο να μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και να δείχνουμε πιο όμορφοι. Η φιλοσοφία στη φυσική ομορφιά είναι μάλλον εύκολη, είναι η ίδια που ισχύει για το υγιεινό φαγητό και συνοψίζεται στη φράση "όσο πιο απλό τόσο καλύτερα".
   Άλλωστε όταν τρώμε σωστά σίγουρα έχουμε και καλύτερο δέρμα που είναι πολύ σημαντικό. Τα βιολογικά, καθαρά καλλυντικά τώρα πια όχι μόνο "κάνουν δουλειά" αλλά έχουν όμορφες συσκευασίες και design. Δεν χρειάζεται κανένας συμβιβασμός στην περιποίηση του δέρματος με φόρμουλες πιο φυσικές και μη τοξικές.

Με λίγο πειραματισμό βρίσκουμε φυσικά προϊόντα  που μας βολεύουν και μας πάνε και αντικαθιστούμε τα παλιά.
- Μαθαίνουμε όσο γίνεται να διαβάζουμε τα συστατικά τις ετικέτες των καλλυντικών. Το να καταλάβουμε όλα τα συστατικά των καλλυντικών μπορεί να γίνει απογοητευτικά δύσκολο και να μας μπερδέψει πολύ. Μία γενική αρχή για το διάβασμα της ετικέτας ενός καλλυντικού είναι να κοιτάμε για προϊόντα με μικρό αριθμό συστατικών, που μπορούμε να καταλάβουμε ποια είναι και μπορούμε εύκολα να πούμε και να διαβάσουμε. Αυτό είναι μάλλον ασφαλής τρόπος για το πόσο φυσικό είναι ένα προϊόν.

- Διαβάζουμε τη λίστα των συστατικών όχι την ταμπέλα μπροστά στο μπουκάλι. Η ταμπέλα μπροστά στο προϊόν μπορεί να γράφει λέξεις όπως "με φυσικά συστατικά" ή "φυτικό", αλλά δυστυχώς αυτό δεν περιγράφει την πραγματικότητα για το τι περιέχει μέσα. (Μπορεί να περιέχει μερικά βιολογικά ή φυτικά συστατικά και όλα τα υπόλοιπα να είναι συνθετικά και επιβλαβή). Ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος είναι να αναζητούμε 100% φυσικά, πιστοποιημένα βιολογικά καλλυντικά. Ένα κατάστημα στο Λονδίνο με e-shop που πουλάει μόνο "ψαγμένα", ασφαλή φυσικά και βιολογικά προϊόντα, είναι το Content Beauty.

-Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στον κόσμο των "καθαρών" καλλυντικών νομίζω είναι να πούμε κατηγορηματικά όχι στα συνθετικά αρώματα (fragrances) και στα parabens και τα δύο είναι είδη συστατικών που φαίνεται να είναι επιβλαβή για την υγεία. Τα Parabens χρησιμοποιούνται σαν συντηρητικά σε τεράστια γκάμα προϊόντων, έχουν αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και η ασφάλειά τους για τον άνθρωπο ακόμα μένει να μελετηθεί. Οι έρευνες δείχνουν ότι απορροφούνται από το δέρμα, δεσμεύονται στους εσωτερικούς ιστούς και καταλήγουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζονται έμμεσα με τον καρκίνο του μαστού και επηρεάζουν την ικανότητα αναπαραγωγής. Συμπληρωματικά σε αυτά επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για τα parabens, αν κάποιο προϊόν δεν τα περιέχει είναι “paraben-free” δεν σημαίνει ότι είναι μη τοξικό ή φυσικό. Τα χημικά συστατικά σε πολλά καλλυντικά που τα αντικαθιστούν ενδέχεται να είναι περισσότερο τοξικά.

Στην εποχή αυτή  η "πολυτελής" περιποίηση του δέρματος είναι μαζικής παραγωγής, εύκολα προσβάσιμη σε ράφια super market, καταστημάτων ακόμα και φαρμακείων. Οι διαφημίσεις της περιλαμβάνουν ψευτο-επιστημονικές λέξεις για να προσελκύσουν τον πιο ανασφαλή εαυτό μας και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να ψάξουμε λίγο παραπάνω, για να βρούμε προϊόντα που περιποιούνται το δέρμα μας, αλλά είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας κάνουν κακό. Άλλωστε όπως λένε η ομορφιά ξεκινάει από μέσα μας και αν κάποιος είναι χαρούμενος, υγιής και "καλός" με τους άλλους, αυτά θα τον κάνουν να νιώθει πιο όμορφος από οποιοδήποτε προϊόν σε μπουκάλι θα μπορούσε ποτέ.

XO,
    Μαρία

*Υπάρχουν αξιόπιστες εφαρμογές για τα κινητά που αξιολογούν και δείχνουν  πόσο ασφαλή και φυσικά είναι τα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Οι εφαρμογές αυτές σκανάρουν το barcode των προϊόντων, την ώρα που κάποιος ψωνίζει, τα αξιολογούν και μας δείχνουν ποια από αυτά περιέχουν πιθανά τοξικά συστατικά.

Οι εφαρμογές αυτές είναι:
EWG
DATABASE
  • H εφαρμογή SkinDeep® , είναι δωρεάν και συντάσσεται από τον έγκυρο ανεξάρτητο οργανισμό στην Αμερική EWG.
Ο ίδιος οργανισμός διατηρεί μια αξιόπιστη βάση δεδομένων για 60.000 προϊόντα καλλυντικών.
Υποστηρίζεται από το site http://www.thinkdirtyapp.com/.
ΤΡΟΦΙΜΑ> ΛΙΠΑΡΑ
Λ  Α  Δ  Ι   Κ  Α  Ρ  Υ  Δ  Α  Σ
F O O D > Τ Ρ Ο Φ Ι Μ Α > Λ Ι Π Α Ρ Α
Ella Fitzgerald
I'VE  GOT  YOU  UNDER  MY  SKIN
Ella Fitzgerald
From the Album Gold
Friedensreich Hundertwasser
Friedensreich Hundertwasser
Style: Transautomatism
ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
1+2 H Ε A L T H
ΥΓΕΙΑ και αληθινό φαγητό κάθε μέρα
Γράψτε το e-mail σας για να μαθαίνετε νέα.
SHOP
Content Beauty
Διεύθυνση: 14 Bulstrode St, London W1U 2JG

Cosmetics Database
Cosmetics Database
Επιστροφή στο περιεχόμενο