Κόκκινο κρέας - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
F O O D > Τ Ρ Ο Φ Ι Μ Α > Π Ο Υ Λ Ε Ρ Ι Κ Α-Κ Ρ Ε Α Σ-Ψ Α Ρ Ι
FOOD > ΤΡΟΦΙΜΑ > ΠΟΥΛΕΡΙΚΆ, ΚΡΕΑΣ, ΨΑΡΙ
Photo: Tod Kapke
Κ ό κ κ ι ν ο   κ ρ έ α ς

"The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which."
George Orwell, Animal Farm
Σ κ έ ψ ο υ
Δεν υπάρχει θέμα στον τομέα της διατροφής που να έχει δημιουργήσει περισσότερα ερωτηματικά από το αν πρέπει να τρώμε κρέας ή όχι.  Για το κόκκινο κρέας, όπως ακριβώς και για το κοτόπουλο, εκτός από τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία και τη διατροφή, υπάρχουν και άλλα ηθικά (πολύ σημαντικά), που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που τα ζώα μεγαλώνουν, ζουν και πεθαίνουν στην σύγχρονη βιομηχανία παραγωγής κρέατος.

Φ ά ε
Αν επιλέξουμε να τρώμε κρέας, τότε είναι μία πολύ θρεπτική τροφή που το DNA του ανθρώπινου είδους έχει "εκπαιδευτεί" να τρώει εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Καλής ποιότητας πρωτεΐνη, φυτικής ή ζωικής προέλευσης είναι απαραίτητη σε κάθε γεύμα. To κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και περιέχουν την απαραίτητη βιταμίνη B12 που χρειαζόμαστε.

Μ έ ι ω σ ε
Φάε λιγότερο, πλήρωσε περισσότερο.
Το κρέας είναι καλό να το τρώμε σε μικρή ποσότητα, όχι καθημερινά, σαν συνοδευτικό (δεν είναι το κύριο μέρος του πιάτου μας). Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ή ποσότητα στο κρέας είναι το πιο δυνατό κλειδί στη πρόληψη των καρκίνων που σχετίζονται με την κατανάλωση κρέατος. Όσον αφορά το κρέας  το λίγο είναι πολύ.

Η αλήθεια είναι ότι γενικά και στατιστικά οι φυτοφάγοι (vegetarians/vegans*) φαίνεται να έχουν σημαντικά καλύτερη υγεία από τους "παμφάγους" και να ζουν περισσότερο. Όμως σήμερα αποδεικνύεται, κάτι πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου, ότι οι άνθρωποι που τρώνε λίγο κρέας, μια δύο φορές την εβδομάδα,  (flexiterians*) είναι το ίδιο υγιείς με τους φυτοφάγους.

Δ ι ά λ ε ξ ε
Επειδή όλα τα κρέατα μοιάζουν καθόλου δεν σημαίνει ότι είναι ίδια. Για το κόκκινο κρέας διαλέγουμε αν γίνεται βιολογικό, αλλιώς προτιμάμε κρέας από ζώα που έχουν μία διατροφή πιο κοντά στη φυσική τους, που διατρέφονται με γρασίδι με ελεύθερη εκτροφή στο ύπαιθρο και όχι με δημητριακά, χωρίς ορμόνες και αντιβιοτικά.

Π λ ή ρ ω σ ε
Με το φαγητό όπως με τόσα πολλά πράγματα στη ζωή, κυριολεκτικά και συμβολικά, ότι πληρώνεις παίρνεις. Όλη η βιομηχανία του φαγητού και του κρέατος στον δυτικό κόσμο, προτίμησε για πολλά χρόνια να αφιερώσει όλη της την ενέργεια στην παράγωγή μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού (και κρέατος) και στη μείωση της τιμής του, παρά να βελτιώσει την ποιότητά και την θρεπτική του αξία.

Είναι πια φανερό ότι δεν μπορούμε να "ξεφύγουμε" από το γεγονός ότι καλύτερο κρέας, μετρημένο σε γεύση και θρεπτική αξία (που τις περισσότερες φορές είναι το ίδιο),  κοστίζει περισσότερο, προφανώς γιατί μεγάλωσε λιγότερο μαζικά, πιο φυσιολογικά, με ήπιους ρυθμούς και περισσότερη φροντίδα. Διαλέγουμε ποιότητα έναντι ποσότητας, γεύση αντί θερμίδων.

Μ ά θ ε
Tι σημαίνει βιολογικό κρέας?
- Στη βιολογική κτηνοτροφία, τα ζώα έχουν μόνιμη πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους, κατά προτίμηση βοσκότοπους, ενώ τους χορηγείται αρκετός χώρος ώστε να μπορούν να κινούνται και να επιβιώνουν άνετα.

- Στα ζώα βιολογικής κτηνοτροφίας, δε χορηγούνται ορμόνες, αντιβιοτικά και γενετικά τροποποιημένες και μεταλλαγμένες τροφές.

- Τα ζώα μεγαλώνουν με φυσιολογικούς ρυθμούς και ο χρόνος που χρειάζεται για να πάρουν το ίδιο βάρος είναι διπλάσιος από ό,τι στη βιομηχανοποιημένη παραγωγή γιατί δεν παίρνουν αυξητικές ορμόνες.

Οι ασθένειες είναι σπάνιες, σε αντίθεση με την εντατική εκτροφή που φορτώνονται από την πρώτη ημέρα της ζωής τους αντιβιοτικά, για "προληπτική" αντιμετώπιση των ασθενειών! (τα αντιβιοτικά σε μεγάλες ποσότητες χορηγούνται προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση και διάδοση ασθενειών σε μονάδες εκτροφής όπου μπορεί να συνωστίζονται έως και 1.000 ζώα σε έναν πολύ μικρό χώρο).

Σ υ ν δ ύ α σ ε
Μία βασική γενική αρχή που μπορούμε να ακολουθήσουμε στο συνδυασμό των τροφών (ώστε να μας θυμίζει ποιες τροφές τρώμε μαζί  και σε τι ποσότητα) είναι ο "κανόνας 80-20". Δηλαδή το πιάτο μας γεμίζει κατά 80% με λαχανικά (με το μάτι) και 20% με πρωτεΐνη και καλά λιπαρά για παράδειγμα κρέας, κοτόπουλο, αβοκάντο κλπ.  Αυτό φαίνεται με μια ματιά στο πιάτο μας χωρίς βέβαια κανένα υπολογισμό. Έτσι:

  • Συνδυάζουμε τη ζωική πρωτεΐνη (ψάρι, κοτόπουλο, κρέας, αυγά) με λαχανικά (όχι αμυλούχα π.χ. πατάτες).

  • Δεν συνδυάζουμε τη ζωική πρωτεΐνη με δημητριακά, άμυλα (πχ πατάτες, μακαρόνια, ρύζι), όσπρια. Για παράδειγμα δεν τρώμε μπριζόλα με quinoa τρώμε τη μπριζόλα με λαχανικά και το quinoa με λαχανικά.

Α γ ό ρ α σ ε
Βιολογικό κρέας

Φ ύ λ α ξ ε
  • Ο γενικός κανόνας είναι ότι το ωμό κρέας "κρατάει" καλά τυλιγμένο στο ψυγείο 3 έως 5 ημέρες. Εξαίρεση αποτελεί ο κιμάς που "κρατάει" λιγότερο 1-2 ημέρες.

  • Το μαγειρεμένο κρέας κρατάει στο ψυγείο 3-4 ημέρες.

  • Στην κατάψυξη θεωρητικά το κρέας κρατάει "για πάντα". Όμως επειδή η ποιότητά του (σε γεύση και εμφάνιση), θα μειώνεται όσο περνάει ο καιρός καλύτερα κρατάμε τον κιμά 3-4 μήνες και τα φρέσκα κομμάτια κρέατος 8-12 μήνες.

  • Μπορούμε να ξεπαγώσουμε, να μαγειρέψουμε και μετά να καταψύξουμε πάλι το μαγειρεμένο κρέας.

Χ ρ η σ ι μ ο π ο ί η σ ε
Ζητάω πάντα από το κρεοπωλείο κόκαλα  και τα χρησιμοποιώ για να φτιάξω ζωμό.

*Στην κατάψυξη υπάρχει ζωμός από κόκκαλα μέσα σε γυάλες που χρησιμοποιώ για να φτιάξω σάλτσες, ριζότο και αντικαθιστώ το νερό για να φτιάξω καστανό ρύζι ή quinoa κλπ.

_____________________________________________________________________________________

Δ  Ι  Α  Β  Α  Σ  Ε    Α  Κ  Ο  Μ  Α
FOOD > ΔΙΑΤΡΟΦΗ
FOOD > ΤΡΟΦΙΜΑ > ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ, ΚΡΕΑΣ, ΨΑΡΙ
Πρέπει ή όχι να τρώμε Κ Ρ Ε Α Σ?
FOOD > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η
FOOD > Τ Ρ Ο Φ Ι Μ Α > Πουλερικά, Κρέας, Ψάρι
Ψ  Α  Ρ  Ι
FOOD > Τ Ρ Ο Φ Ι Μ Α > Πουλερικά, Κρέας, Ψάρι
___________________________________________________________________
Ζωμός από κόκκαλα
Φιλέτο

Tacos

Roast beef

Gioza

Ψαρονέφρι

Μοσχάρι λεμονάτο

Μοσχάρι κοκκινιστό

Ψητό αρνί φούρνου

Σνίτσελ

Bologneze + "μακαρόνια"

Meatballs + "μακαρόνια"

Ταλιάτα

Thai beef
Stir fry

Ramen με χοιρινό
Παϊδάκια
Burgers
Francis Bacon
Studies for a Cruxifixion
Collection: Guggenheim Museum, New York
DOCUMENTARY
Δ   Ε   Σ
E A R T H L I N G S
MEAT: eat less pay more
MEAT:
eat
less
pay
more
ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
1+2 H Ε A L T H
ΥΓΕΙΑ και αληθινό φαγητό κάθε μέρα
Γράψτε το e-mail σας για να μαθαίνετε νέα.
George Orwell
Δ   Ι   Α   Β   Α   Σ   Ε
A N I M A L   F A R M
Η φάρμα των ζώων
George Orwell
Louis Armstrong
Α  Κ  Ο  Υ  Σ  Ε
All That Meat And No Potatoes
Louis Armstrong
When pigs fly
 Lisa the Vegetarian
When Pigs Fly
The Simpsons
Season 7 Episode 5
If you knew the truth about factory farming, you’d choose to eat organic.
V O I C E L E S S
The truth is hard to swallow.
If you knew the truth about factory
farming, you’d choose to eat organic.
Επιστροφή στο περιεχόμενο