Ποια διατροφή είναι η κατάλληλη για μένα? - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
F O O D > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η > ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
FOOD > ΔΙΑΤΡΟΦΗ > ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ποια διατροφή είναι η κατάλληλη για μένα?
     'Ολοι θέλουν να μάθουν ποιο είναι το σωστό είδος διατροφής γι’ αυτούς. Ποια δίαιτα μπορεί να μας εξασφαλίσει υγεία στο μέλλον και στο παρόν ή το ιδανικό βάρος. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση, μόνο εμείς και το σώμα μας μπορεί. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία δίαιτα με όνομα (πολλές φορές και επώνυμο) κατάλληλη για μας. Είμαστε διαφορετικοί: έχουμε άλλο παρελθόν στο φαγητό, άλλες προτιμήσεις και κουλτούρα, άλλο DNA, άλλη μικροβιακή χλωρίδα στο έντερό μας, άλλο χρόνο για να μαγειρεύουμε, ακόμα και άλλες πολιτικές πεποιθήσεις που σχετίζονται με το φαγητό, είναι λάθος να έχουμε ένα και μοναδικό, "σωστό" είδος διατροφής.

Χρειάζεται πολύ χρόνο (χρόνια) και πειραματισμό για να βρει κανείς αυτό που "του πάει" στη διατροφή.

     Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες στη ζωή και στη διατροφή, αλλά παρόλα αυτά όταν κάποιος θέλει να ξεκινήσει να τρώει σωστά, μπορεί να εφαρμόσει κάποια συγκεκριμένη διατροφή, όχι δίαιτα αδυνατίσματος,  ιδανικά με τη βοήθεια κάποιου (σοβαρού*) διατροφολόγου, για να πειραματιστεί και δει τι του ταιριάζει. Το σημαντικό είναι ότι στην πραγματική ζωή βλέπουμε ανθρώπους που ακολουθούν διατροφή βασισμένη σε φυτικά προϊόντα (vegan) να είναι υγιείς και χαρούμενοι και κάποιοι, πολλοί άλλοι, όχι. Από την άλλη βλέπουμε κρεατοφάγους που χαίρουν άκρας υγείας και άλλους με πολλά προβλήματα. Τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο και εξαρτάται από τόσους πολλούς παράγοντες.

*η σοβαρότητα δεν είναι αυτονόητη και είναι πάντα χρήσιμη στη διατροφή και στην υγεία.

Υπάρχουν πολλά καινούργια διατροφικά σχήματα για να αρχίσει κανείς να συμπληρώνει το προσωπικό του παζλ και τα καλύτερα από αυτά, όσο διαφορετικά κι αν είναι στηρίζονται σε κοινές αρχές: ναι στο αληθινό φαγητό, πιο πολλά λαχανικά, τέλος στο junk food και φυσικά δεν μετράμε θερμίδες είναι μια λογική ξεπερασμένη. (Δεδoμένου ότι ένα μπρόκολο έχει περισσότερες θερμίδες από μια Coca Cola).

    Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να αποκαταστήσουν την υγεία του εντέρου τους με μία διατροφή τύπου scd ή gaps ή να αντιμετωπίσουν αυτοάνοσα νοσήματα με ένα διατροφικό σχήμα χωρίς δημητριακά τύπου paleo.  Άλλοι βρίσκουν τον καλύτερο εαυτό τους με μια διατροφή βασισμένη μόνο σε φυτικά προϊόντα raw, vegan, vegetarian. Αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο για να βρούμε το φαγητό που μας κρατάει υγιείς, δυνατούς  και χαρούμενους για το υπόλοιπο της ζωής μας, ναι δεν είναι υπερβολή, η διατροφή μπορεί να το κάνει αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μου πήρε μάλλον περισσότερο από τρία χρόνια και αρκετό πειραματισμό, για να καταλήξω σε μία διατροφή πιο κοντά στην Paleo συνδυαστικά με την  Gaps προσαρμοσμένη σε μένα.
_______________________________________________________________________________________

Δ  I  A  B  A  Σ  E     Α  Κ  Ο  Μ  Α
FOOD> ΔΙΑΤΡΟΦΗ > ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
FOOD > ΔΙΑΤΡΟΦΗ > ΓΕΝΙΚΑ
Δ ι α τ ρ ο φ ή
P A L E O
F O O D > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η  > ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
10+1 Αλλαγές που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τη διατροφή σου
F O O D > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η > Γ Ε Ν Ι Κ Α

____________________________________________________________________________
Michael Pollan
Δ  Ι  Α  Β  Α  Σ  Ε
The Omnivore's Dilemma
Michael Pollan
M I N D  > Υ Γ Ε Ι Α  &  Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η
Caravaggio
Boy with a Basket of Fruit
Style: Baroque, 1593
Caravaggio
Ποια διατροφή είναι η κατάλληλη για μένα?
ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
1+2 H Ε A L T H
ΥΓΕΙΑ και αληθινό φαγητό κάθε μέρα
Γράψτε το e-mail σας για να μαθαίνετε νέα.
........................................................

To 1+2 H E A L T H δεν επιχειρεί να θεραπεύσει, να διαγνώσει ή να προλάβει  κανενός είδους ασθένεια. Όλο το περιεχόμενο και οι πληροφορίες του παρέχονται είναι για ενημερωτικό σκοπό.
Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την υγεία σας και πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε δίαιτα, είδος άσκησης, διατροφικό συμπλήρωμα ή άλλο πρόγραμμα υγείας.
................................................................
Health isn't just
what you're eating.
It's how you're thinking
and what you're saying.

...................................................................................

Επιστροφή στο περιεχόμενο