Χυμοί (οδηγός) - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
F O O D > Σ Υ Ν Τ Α Γ Ε Σ > Π Ο Τ Α > ΧΥΜΟΙ
ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χ  υ  μ  ο  ί :    ο  δ  η  γ  ό ς
                                                              φ ρ ο ύ τ ω ν  &  λ α χ α ν ι κ ώ ν                                                      
J  u i c e s
Χυμός είναι το υγρό που εξάγεται από ωμά φρούτα και λαχανικά, δεν περιέχει φυτικές ίνες γι’ αυτό πολύ εύκολα ο οργανισμός μπορεί να "χωνέψει"  και να επεξεργαστεί τα συστατικά του, που απορροφούνται γρήγορα από το σώμα.
Οι χυμοί περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να συμπεριλάβουμε πολλά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή μας, να πάρουμε μεγάλη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων σε μικρό όγκο τροφής και να βοηθήσουμε την αποτοξίνωση του οργανισμού μας.  

Δ  ι  ά  λ  ε  ξ  ε
Μείνουμε μακριά από τους έτοιμους τυποποιημένους χυμούς των Super Market. Φτιάχνουμε χυμούς στο σπίτι με έναν αποχυμωτή. Αν αγοράσουμε συσκευασμένους χυμούς πρέπει να είναι μόνο ψυχρής έκθλιψης (cold pressed) και ωμοί.

Χ  ρ  η  σ  ι  μ  ο  π  ο  ί  η  σ  ε
Βιολογικά φρούτα και λαχανικά αν είναι δυνατόν, χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε και χωρίς να βγάλουμε τα κουκούτσια αφού τα έχουμε πλύνει καλά.
Αν δεν γίνεται να χρησιμοποιήσουμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά για όλα τα smoοthies και τους χυμούς που πίνουμε, μπορούμε να πάρουμε βιολογικά μόνο αυτά που ανήκουν στην ομάδα των φρούτων και λαχανικών που απορροφούν τα περισσότερα χημικά και φυτοφάρμακα. Αυτά είναι δώδεκα, σύμφωνα με τον EWG (Environmental Working Group) για το 2015 η λίστα τους "DIRTY DOZEN" είναι  εδώ.

Π  ρ  ό  σ  ε  ξ  ε
Οι πιο υγιεινοί χυμοί είναι οι χυμοί από λαχανικά (green juices). Προτιμάμε να συνδυάζουμε λαχανικά μαζί με μικρή ποσότητα φρούτων  για καλύτερη γεύση.

*Καλό είναι να αποφεύγουμε (τουλάχιστον καθημερινά) τους  χυμούς που περιέχουν μόνο φρούτα, γιατί έχουν μεγάλη ποσότητα φυσικής ζάχαρης και μάλιστα σε υγρή μορφή, που ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, οπότε δεν είναι υγιεινή επιλογή.

*Αρχίζουμε να πίνουμε φυσικούς χυμούς με μεγαλύτερη ποσότητα φρούτων και σιγά σιγά τη μειώνουμε και προσθέτουμε περισσότερα λαχανικά.

Δ  ι  ά  β  α  σ  ε /ε τ ι κ έ τ α
Αν ο χυμός είναι έτοιμος συσκευασμένος πρέπει να είναι ψυχρής έκθλιψης, χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη, μη παστεριωμένος, ωμός και αν είναι δυνατόν βιολογικός.
Οrganic, cold pressed, raw, sugar free, unpasteurized.

Για έτοιμους συσκευασμένους χυμούς  ψυχρής έκθλιψης μπορούμε να αγοράσουμε από:

Α  γ  ό  ρ  α  σ  ε
Αν θέλουμε να φτιάχνουμε χυμούς στο σπίτι χρειαζόμαστε έναν αποχυμωτή. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά δες στο Αποχυμωτές οδηγός.

Φ  ύ  λ  α  ξ  ε
Καλύτερα είναι να τους καταναλώσουμε αμέσως ή να τους φυλάξουμε μέχρι 2 ημέρες στο ψυγείο μέσα σε γυάλινα μπουκάλια αεροστεγώς κλεισμένα.
Οι έτοιμοι ωμοί, μη παστεριωμένοι χυμοί ψυχρής έκθλιψης διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους 72 ώρες από την παρασκευή τους.

Π  ι  ε  ς
Είναι καλύτερα να τους πίνουμε με άδειο στομάχι, οπότε καλύτερα το πρωί ή το απόγευμα πριν φάμε κάτι. Πολλές φορές χρησιμοποιώ τους χυμούς σαν συνοδευτικό στο πρωινό μου ή μόνους τους σαν snack.

Φ  τ  ι  ά  ξ  ε
Μπορείς να φτιάξουμε εύκολα ξυλάκια παγωτό αν απλώς γεμίσουμε ειδικές θήκες  με φρεσκοστυμμένο χυμό και μετά να τις καταψύξουμε.

Π ρ ό σ θ ε σ ε
Πράσινα μυρωδικά όπως μαϊντανό, βασιλικό, άνηθο κ.λπ. αλλά και ρίζα από ginger ή κουρκουμά για έξτρα θρεπτικά συστατικά.

Μ  ά  θ  ε
Νηστεία με χυμούς
(Juice) Fast/(Juice) Feast/(Juice) Cleanse/(Juice) Detox/Cleansing program
Είναι μια θεραπευτική πρακτική, με εξαιρετικά αποτελέσματα για κάποιους ανθρώπους, που γίνεται αντικαθιστώντας όλα τα γεύματα με φαγητό σε υγρή μορφή δηλαδή χυμούς, smoothies, σούπες, γάλα από ξηρούς καρπούς μόνο για μία ή λίγες μέρες.
Είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για αποτοξίνωση. Είναι σαν να κάνει διάλειμμα το σώμα. Έχουν γραφτεί εκατοντάδες ιατρικά άρθρα για τα μεγάλα οφέλη στην υγεία της αποτοξίνωσης του οργανισμού αντικαθιστώντας τα στερεά γεύματα με χυμούς ή τροφή σε υγρή μορφή για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Είναι σαν να κάνει το σώμα διακοπές ώστε να ξεκουραστεί και μετά να λειτουργεί και να δουλεύει καλύτερα.  
Αυτό το είδος της νηστείας μπορεί να είναι "θεραπευτικό" για κάποιους ανθρώπους και "βλαβερό" για άλλους για αυτό πρέπει να γίνεται μόνο με τη συμφωνία γιατρού.

Δεν χρειάζεται να κάνoυμε νηστεία με χυμούς για πάρουμε τα οφέλη τους για την υγεία. Μπορούμε να συμπεριλάβουμε ένα χυμό (ή ένα smoothie) στο πρωινό ή να τον πιούμε αμέσως μόλις ξυπνήσεις με άδειο στομάχι για καλύτερα αποτελέσματα.

Κ  ά  ν  ε
Στην Ελλάδα τέτοια προγράμματα αποτοξίνωσης με χυμούς παρέχει  η εταιρεία Verve juices και το  κατάστημα ΤΟ ΒΑΖΑΚΙ.

T i p 1:
Μου αρέσει να πίνω τους χυμούς μου με παγάκια. Νομίζω ότι οι χυμοί παγωμένοι έχουν ακόμα καλύτερη γεύση!
.................................................................................................................................................
Μake juice not war.

Angela Mercedes Donna Otto
Angela Mercedes Donna Otto
Illustration based on tea and juice drippings.
(rose hip tea, beetroot juice, 
carrot juice, coffee, ink on paper)
Hayden Slater
Δ    Ι    Α    Β    Α    Σ    Ε
Recipes for Juicing, 
Cleansing, and Living Well
Hayden Slater
ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
1+2 H Ε A L T H
ΥΓΕΙΑ και αληθινό φαγητό κάθε μέρα
Γράψτε το e-mail σας για να μαθαίνετε νέα.
Ε  Ξ  Ο  Π  Λ  Ι  Σ  Μ  Ο  Σ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

F O O D > Ε Ξ Ο Π Λ Ι Σ Μ ΟΣ
M   I   N   D
MIND
M I N D > Β Ι Β Λ Ι Α > Β Ι Β Λ Ι Α  Γ Ι Α  Π Α Ι Δ Ι Α

Juice It UP!
JUICE IT UP
*Δεν είναι διαφήμιση
Επιστροφή στο περιεχόμενο