Κοτόπουλο - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
F O O D > Τ Ρ Ο Φ Ι Μ Α > Π Ο Υ Λ Ε Ρ Ι Κ Α-Κ Ρ Ε Α Σ-Ψ Α Ρ Ι
FOOD > ΤΡΟΦΙΜΑ > ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ, ΚΡΕΑΣ, ΨΑΡΙ
«Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα.»
Η Φάρμα των Ζώων του Τζορτζ Όργουελ
Κ ο τ ό π ο υ λ ο
C h i c k e n
Σ κ έ ψ ο υ:
Σήμερα το πιο αμφιλεγόμενο θέμα στην υγιεινή διατροφή, είναι αν είναι καλό να καταναλώνουμε ζωικά προϊόντα. Ειδικά για το κοτόπουλο εκτός από τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία και τη διατροφή, υπάρχουν και άλλα ηθικά, που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που τα ζώα μεγαλώνουν, ζουν και πεθαίνουν στην σύγχρονη πτηνοτροφία.

Για να αποφασίσουμε ποια θέλουμε να είναι η θέση του κοτόπουλου στο σύγχρονο κόσμο και στη διατροφή μας, καλό είναι να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω, να μάθουμε τι είναι αυτό που τρώμε, από που προέρχεται και πώς επηρεάζει την υγεία ή την ηθική μας.

Φ ά ε:
Παρόλο που όλα τα κοτόπουλα (και τα αυγά τους) φαίνονται να μοιάζουν ίδια, διατροφικά τουλάχιστον σίγουρα αυτό δεν ισχύει. Η όποια διατροφική αξία και ποιότητα στη γεύση μας προσφέρει κάθε ζώο που τρώμε, και ότι προϊόν προέρχεται απ' αυτό, εξαρτάται σίγουρα από τον τρόπο που έζησε, πώς τράφηκε και πολύ πιθανόν και από τον τρόπο που τέλειωσε τη ζωή του.
Αν είμαστε αυτό που τρώμε, όπως λένε, το ίδιο ισχύει για τα κοτόπουλα, και τότε είμαστε ότι τρώει το κοτόπουλο που τρώμε.

Μ ά θ ε:
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το κοτόπουλο βιομηχανικής παραγωγής που τρώμε ψητό στο φούρνο στο σπίτι μας ή οι κοτομπουκιές  των McDonald's είναι ίδιa με το κοτόπουλο που μεγάλωσε στο κοτέτσι της γιαγιάς στο χωριό.

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως τα ζώα που μεγαλώνουν και τρέφονται σε φυσικό περιβάλλον, με διατροφή πιο κοντά σε αυτή που γενετικά είναι σχεδιασμένα για να τρώνε, έχουν να προσφέρουν πολλά στην υγεία μας σε αντίθεση με αυτά που μάλλον "κατασκευάστηκαν" σε βιομηχανικές μονάδες.

Δ ι ά λ ε ξ ε:
Διαλέγουμε βιολογικό κοτόπουλο αν είναι δυνατόν. Υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι για να επιλέγουμε βιολογικό κοτόπουλο και αυγά αν και όποτε είναι δυνατόν:
1. Είναι καλύτερο για το περιβάλλον.
Στη βιομηχανική πτηνοτροφία υπάρχουν σοβαρά ζητήματα διαχείρισης των αποβλήτων των πτηνοτροφιών που επιδρούν στη ρύπανση των υδάτων, των εδαφών και της ατμόσφαιρας. Η διαχείριση των αποβλήτων στη βιολογική πτηνοτροφία διασφαλίζεται με καλύτερο τρόπο.
2. Τα βιολογικά κοτόπουλα ζουν καλύτερα.
Παρόλο που ο όρος "βιολογικό" δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε καλή ζωή για το κοτόπουλο, υπάρχει διαφορά. Τα βιολογικά κοτόπουλα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο ύπαιθρο.
3. Το βιολογικό κοτόπουλο έχει μάλλον καλύτερη γεύση.
Οφείλεται στη διατροφή και στη ζωή που έζησε ή στη ζωή που δεν έζησε.
4. Το βιολογικό κοτόπουλο είναι πιο υγιεινό.
Τα βιολογικά κοτόπουλα φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία και είναι απαλλαγμένα από ορμόνες και αντιβιοτικά. Ακόμα σημαντικό είναι ότι τα μη βιολογικά κοτόπουλα έχουν μάλλον πάρει αντιβιώσεις και αναπτύσσουν αντιστάσεις σ' αυτές, όποτε είναι πάρα πολύ πιο πιθανόν να μολυνθούν με σαλμονέλα.

Δ ι ά β α σ ε  σ τ η ν  ε τ ι κ έ τ α:
Κοτόπουλα βιολογικά: αναφέρεται σε  κότες που εκτρέφονται με βιολογικές τροφές, χωρίς πρόσθετα που ευνοούν την ανάπτυξή τους, χωρίς γενετικώς τροποποιημένες, μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Για τις συνθήκες εκτροφής αναπτύσσονται με φυσιολογικούς ρυθμούς, έχοντας πρόσβαση στο χώρο βοσκής. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών απαγορεύεται η προληπτική χρήση αντιβιοτικών.
__________________________________________________________________________

Δ  Ι  Α  Β  Α  Σ  Ε    Α  Κ  Ο  Μ  Α
FOOD > ΣΥΝΤΑΓΕΣ > ΠΡΩΙΝΟ > ΑΥΓΑ
FOOD > ΤΡΟΦΙΜΑ > ΦΡΟΥΤΑ
Α Υ Γ Ο   Τ Η Γ Α Ν Η Τ Ο
F O O D > Σ Υ Ν Τ Α Γ Ε Σ > Π Ρ Ω Ι Ν Ο > Α Υ Γ Α
Ε Σ Π Ε Ρ Ι Δ Ο Ε Ι Δ Η
F O O D  > Τ Ρ Ο Φ Ι Μ Α > Φ Ρ Ο Υ Τ Α
_________________________________________________________
Jamie Wyeth
Emperor of Chickens
Jamie Wyeth
Style: Contemporary Realism
Diana Henry
Δ   Ι   Α   Β   Α   Σ   Ε
Chicken recipes for every
day and every mood
Diana Henry
ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
1+2 H Ε A L T H
ΥΓΕΙΑ και αληθινό φαγητό κάθε μέρα
Γράψτε το e-mail σας για να μαθαίνετε νέα.
MOVIE
Δ   Ε   Σ
M E N  &  C H I C K E N
GEORGE ORWELL
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.
Δ   Ι   Α   Β   Α   Σ   Ε
A n i m a l   F a r m
George Orwell
Επιστροφή στο περιεχόμενο