Κόκαλα για ζωμό - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
F O O D > Τ Ρ Ο Φ Ι Μ Α > Π Ο Υ Λ Ε Ρ Ι Κ Α-Κ Ρ Ε Α Σ-Ψ Α Ρ Ι
bones
Κ ό κ α λ α   γ ι α    ζ ω μ ό  

Ο ζωμός  από κόκαλα προκύπτει από κόκαλα ζώων, που βράζουν για πολλές ώρες μέσα σε νερό μαζί ή χωρίς λαχανικά και απελευθερώνουν πάρα πολλά θρεπτικά στοιχεία μέσα στο νερό, που απορροφούνται εύκολα από τον οργανισμό μας. Είναι γνωστός από πολύ παλιά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ιδιαίτερα στο έντερο.                                                                       
Π ρ ό σ ε ξ ε
Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά για το ζωμό, τα κόκαλα, αυτά να προέρχονται από ζώα βιολογικής εκτροφής και ελευθέρας βοσκής. Ότι ορμόνες, φάρμακα και χημικά (από μεταλλαγμένες πιθανόν τροφές) δίνονται στο ζώο, αυτές περνάνε σίγουρα στα κόκαλα του και μέσω του ζωμού στο δικό μας οργανισμό. Πρέπει να ξέρουμε ότι παρόλο που έχει μεγάλη σημασία να τρώμε "καθαρό", βιολογικό κρέας από υγιή ζώα, είναι πολύ πιο σημαντικό όταν πρόκειται για τα κόκαλα που φτιάχνουμε το ζωμό.

Δ ι ά λ ε ξ ε
Ιδιαίτερα καλά για την παρασκευή του ζωμού είναι κόκαλα από μοσχάρι ή αρνί κομμένα στις αρθρώσεις ή από μοσχαρίσιο μηρό και από σημείο που έχει μεδούλι, αλλά το κυριότερο όταν επιλέγουμε κόκαλα για ζωμό είναι να προέρχονται από υγιή ζώα.
Τα κόκαλα μπορεί να είναι από μαγειρεμένα κομμάτια κρέατος από προηγούμενα γεύματα!
ή Ωμά κόκαλα μαζί με την πέτσα και κρέας ή χωρίς.

Α γ ό ρ α σ ε
Ωμά κόκαλα μοσχαριού πολλές φορές και κοτόπουλου προμηθεύει σε όποιον θέλει ο χασάπης συνήθως δωρεάν. Ωμά κόκαλα ψαριού προμηθεύουν στο ψαράδικο επίσης συνήθως δωρεάν.

Χ ρ η σ ι μ ο π ο ί η σ ε
Χρησιμοποιούμε τα κόκαλα από βοδινό/μοσχάρι/αρνί, κοτόπουλο και ψάρι για να φτιάξουμε αντίστοιχα τρία είδη ζωμών. Μπορούμε να φτιάξουμε ζωμό και με συνδυασμό και των τριών ειδών από κόκαλα.

Φ τ ι ά ξ ε
Στο σπίτι έχω πάντα έτοιμο σε μόνιμη βάση τρία είδη ζωμών που κάνω ξεχωριστά:
  • από κόκαλα κοτόπουλου
  • από κοκάλα μοσχαριού
  • από κόκαλα ψαριού.

Φ ύ λ α ξ ε
* Για το ζωμό κοτόπουλο μαζεύω όλα τα κόκαλα από ψημένο κοτόπουλο από προηγούμενα γεύματα ή ωμά κόκαλα από κοτόπουλο που έχει καθαριστεί για φιλέτα κοτόπουλο.
Κάθε φορά που μαγειρεύω κοτόπουλο στο φούρνο, μετά φτιάχνω ζωμό με ολόκληρο το σκελετό του κοτόπουλου που φάγαμε το κρέας.

* Για το ζωμό ψαριού μαζεύω τα ωμά κόκαλα και κεφάλια του ψαριού που τρώμε τα φιλέτα στο σπίτι κάθε εβδομάδα. Όταν φιλετάρει τα ψάρια ο ψαράς κρατάω τα κόκαλα και τα κεφάλια. Όλα αυτά τα κόκαλα και τα κεφάλια ψαριού τα φυλάω στην κατάψυξη και όταν μαζευτούν αρκετά φτιάχνω ζωμό.

Φ ά ε/ Π ι ε ς
Ο καλός ζωμός είναι πλούσια πηγή κολλαγόνου και ζελατίνης που είναι θεραπευτικά για το έντερο, κάνει πολύ καλό στις αρθρώσεις και βοηθά στο να έχουμε όμορφο δέρμα και λαμπερά μαλλιά. Ο ζωμός που φτιάχνεται από κόκαλα ψαριών είναι πλούσιος σε ιώδιο που βοηθά το θυροειδή.

Α ν τ ι κ α τ έ σ τ η σ ε
Για να έχουμε όλα τα διατροφικά οφέλη του ζωμού, πρέπει να είναι σπιτικός από τα κόκαλα των πιο υγειών ζώων και όχι από έτοιμους κύβους  ζωμού που υπάρχουν στα super market. Αυτοί περιέχουν αμέτρητα χημικά και η προετοιμασία τους δεν αφήνει να διατηρηθούν τα θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να μας προσφέρει ο σπιτικός ζωμός. Ακόμα και οι καλύτεροι ποιότητας έτοιμοι ζωμοί δεν μπορούν να έχουν τα ίδια οφέλη με το σπιτικό ζωμό από κόκαλα ζώων.

Μ α γ ε ί ρ ε ψ ε

_____________________________________________________________________________________

Δ  Ι  Α  Β  Α  Σ  Ε    Α  Κ  Ο  Μ  Α
FOOD > ΔΙΑΤΡΟΦΗ
FOOD > ΤΡΟΦΙΜΑ > ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ, ΚΡΕΑΣ, ΨΑΡΙ
Χρήσεις του ΖΩΜΟΥ ΑΠΟ ΚΟΚΑΛΑ
FOOD > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η
Κ Ο Κ Κ Ι Ν Ο  Κ Ρ Ε Α Σ
FOOD > Τ Ρ Ο Φ Ι Μ Α > Πουλερικά, Κρέας, Ψάρι
___________________________________________________________________

A n d y  W a r h o l
Style: Pop Art
ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
1+2 H Ε A L T H
ΥΓΕΙΑ και αληθινό φαγητό κάθε μέρα
Γράψτε το e-mail σας για να μαθαίνετε νέα.
Δ    Ι    Α    Β    Α    Σ    Ε
Sally Fallon Morell
Nourishing Broth
An Old-Fashioned Remedy 
for the Modern World 
Sally Fallon Morell
ΣΥΝΤΑΓΗ
Σ  Υ  Ν  Τ  Α  Γ  Η
F O O D > Σ Υ Ν Τ Α Γ Ε Σ > Β Α Σ Ι Κ Α
F O O D > Σ Υ Ν Τ Α Γ Ε Σ > Κ ΑΤ Α Ψ Υ Ξ Η
DOCUMENTARY
Δ   Ε   Σ
U  N  I  T  Y
Επιστροφή στο περιεχόμενο