Χρήσεις του ζωμού από κόκαλα - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
F O O D > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η > Γ Ε Ν Ι Κ Α
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Photo by Alpha Smoot
Χ ρ ή σ ε ι ς   τ ο υ  ζ ω μ ο ύ   α π ό   κ ό κ α λ α

Είναι περίεργο όταν ένα φαγητό παίρνει ξαφνικά την ταμπέλα του "superfood", σε κάνει πάντα να αναρωτιέσαι αν είναι μόδα στο χώρο της διατροφής ή αλήθεια. Από τότε που η "Παλαιολιθική δίαιτα" (paleo diet)  έγινε τόσο πολύ διαδεδομένη εδώ και μερικά χρόνια στην Αμερική και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, έγινε πολύς λόγος για τις "θαυματουργές ιδιότητες" του ζωμού από κόκαλα, όσο δεν είχε γίνει ποτέ πριν. Τον ζωμό από κόκαλα τον ξέρανε και τον χρησιμοποιούσαν "θεραπευτικά" οι περισσότεροι αν όχι όλοι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο, σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργιο.
Στο μυαλό μου ή χρήση του ζωμού γενικά στην κουζίνα  είναι η επιτομή της καλής μαγειρικής γιατί δίνει γεύση σε πολλές συνταγές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Χ  Ρ  Η  Σ  Ε  Ι  Σ
1. Ρόφημα
Μπορούμε καθημερινά να πίνουμε το ζωμό μαζί με αλάτι και λεμόνι μόνο του σαν ρόφημα. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα καλός για τους ανθρώπους με προβλήματα στο έντερο. Στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη έχουν ανοίξει μαγαζιά που πουλάνε ζωμό από κόκαλα και πολλοί άνθρωποι έχουν αντικαταστήσει τον πρωινό τους καφέ μ' αυτό, επειδή ο ζωμός δίνει άμεσα ενέργεια .
Αν θέλουμε μπορούμε να μεταφέρουμε το ζωμό σε thermos και να πίνουμε εκτός σπιτιού όποτε θέλουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 
2. Σούπα
Έχοντας έτοιμο ζωμό, φτιάχνουμε γρήγορα οποιαδήποτε σούπα προσθέτοντας λαχανικά, κρέας, ρύζι, noodles, όσπρια κ.λπ. Με σπιτικό ζωμό που χρησιμοποιούμε σαν βάση, μπορούμε να έχουμε έτοιμη πολύ γρήγορα μια σούπα λαχανικών velouté για παράδειγμα ή να προσθέσουμε soba noodles να βράσουν σε ζωμό κοτόπουλου για μια άλλη γρήγορη σούπα .

Παλιότερα οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά το ζωμό  στην αρχή του γεύματος για να βοηθήσει στη χώνεψη σε ότι πιάτο θα ακολουθούσε.

3. Περισσότερη γεύση στο μαγείρεμα
Αντικαθιστούμε με ζωμό το νερό στο μαγείρεμα για περισσότερη γεύση.
  • Χρησιμοποιούμε το ζωμό στη θέση του νερού για να φτιάξουμε ρύζι, κίνοα, ή άλλα ψευδοδημητριακά ή ακόμα και οποιοδήποτε μαγειρευτό φαγητό που χρειάζεται νερό.
  • Χρησιμοποιούμε το ζωμό κοτόπουλο για οποιοδήποτε ριζότο και το ζωμό ψαριού για ριζότα ή ζυμαρικά με θαλασσινά.
  • Πάντα όταν φτιάχνουμε κίνοα ή καστανό ρύζι αντικαθιστούμε το νερό με ζωμό κοτόπουλο ή μοσχαριού.
  • Στα μαγειρευτά κρέατα κατσαρόλας πάλι ο ζωμός μπορεί να αντικαταστήσει το νερό. (Μοσχάρι κοκκινιστό, λεμονάτο μοσχάρι ή κοτόπουλο, osso buco και bologhneze).
  • Φτιάχνουμε ψάρι ποσέ σε ζωμό ψαριού.

4. Σάλτσες
Ο ζωμός βελτιώνει εκτός από τη γεύση και την υφή στις σάλτσες, τις δένει λόγω του κολλαγόνου και ζελατίνης που περιέχει.

______________________________________________________________


Pablo Picasso
La Soupe 
Pablo Picasso 
Style: Expressionism 
ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
1+2 H Ε A L T H
ΥΓΕΙΑ και αληθινό φαγητό κάθε μέρα
Γράψτε το e-mail σας για να μαθαίνετε νέα.
Δ    Ι    Α    Β    Α    Σ    Ε

Nourishing Broth
An Old-Fashioned Remedy 
for the Modern World 
Sally Fallon Morell
ΣΥΝΤΑΓΗ
Σ  Υ  Ν  Τ  Α  Γ  Η
Ζ ω μ ό ς  α π ό  κ ό κ α λ α
F O O D > Σ Υ Ν Τ Α Γ Ε Σ > Β Α Σ Ι Κ Α
F O O D > Σ Υ Ν Τ Α Γ Ε Σ > Κ ΑΤ Α Ψ Υ Ξ Η
Επιστροφή στο περιεχόμενο