Θρεπτική αξία ζωμού από κόκαλα - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
F O O D > Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η > Γ Ε Ν Ι Κ Α
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Θ ρ ε π τ ι κ ή   α ξ ί α   τ ο υ   ζ ω μ ο ύ   α π ό   κ ό κ α λ α

    Ο ζωμός που φτιάχνεται από κόκαλα ζώων είναι γνωστός στους ανθρώπους πάρα πολλούς αιώνες από τη Λίθινη εποχή. Είναι παραδοσιακά θεραπεία που γίνεται στο σπίτι, για τους κρυωμένους, τους άρρωστους και τους αδύναμους στις περισσότερες κουλτούρες και πολιτισμούς όλης της ανθρωπότητας. Από τους ιθαγενείς της Αμερικής, τους Ευρωπαίους και τους αρχαίους Έλληνες μέχρι τους λαούς της Ασίας όλοι μοιράζονται την πεποίθηση της ευεργετικής επίδρασης του ζωμού.
    Είναι ο εύκολος, φθηνός, χωρίς πολλές θερμίδες τρόπος να συμπεριλάβουμε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας, που μόνο ζωικής προέλευσης τρόφιμα μπορούν να μας δώσουν και συγχρόνως μας κάνουν πολύ καλό, χωνεύονται και αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό. (Όπως ακριβώς ο χυμός από λαχανικά, "green juice" περιέχει συγκεντρωμένα θρεπτικά συστατικά από τα φυτικά τρόφιμα σε μεγάλη ποσότητα).
   Είναι πολύτιμο φαγητό και "φάρμακο" και σήμερα είχε μέχρι τώρα  ξεχαστεί, όχι λόγω της δυσκολίας να φτιαχτεί (η διαδικασία παρασκευής του είναι πολύ εύκολη), αλλά λόγω της μείωσης της προετοιμασίας του φαγητού στο σπίτι λόγω χρόνου και του σημερινού τρόπου ζωής. Συνεχίζει και παραμένει απαραίτητος στην κουζίνα των εστιατορίων γιατί δίνει σώμα και βάθος στη γεύση σε πολλά πιάτα. Τον τελευταίο καιρό όμως προωθείται από τους διατροφολόγους για τα πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα του για την υγεία κυρίως στο εξωτερικό. Στην Αμερική και στην Αγγλία έχουν ανοίξει καταστήματα αποκλειστικά παρασκευής ζωμού από κόκαλα και πολλοί άνθρωποι έχουν αντικαταστήσει τον πρωινό τους καφέ με ζωμό

Πέρα από μια μόδα στο χώρο του φαγητού και της διατροφής υπάρχουν ουσιαστικά πράγματα που μπορούν να καθιερώσουν το ζωμό στην καθημερινή διατροφή μας αν το θέλουμε:
- Ο ζωμός από κόκαλα είναι πλούσια πηγή κολλαγόνου και ζελατίνης, που είναι θεραπευτικά για το έντερο.
- Κάνει πολύ καλό στις αρθρώσεις.
- Βοηθά στο να έχουμε όμορφο δέρμα και λαμπερά μαλλιά.
- Μπορεί να θεωρηθεί συμπλήρωμα πρωτεΐνης και ασβεστίου είναι γεμάτος με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
- Τώρα πια πιστεύεται ότι μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και βοηθά στην αρθρίτιδα, σε  αυτοάνοσα νοσήματα και σε δερματικά προβλήματα.
- Βοηθά στην πέψη και στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων.
- Τέλος οι επιστήμονες που πιστεύουν ότι τα συστατικά του ζωμού ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ανακουφίζουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

___________________________________________________________________
Vincent van Gogh
Vincent van Gogh 
Style: Realism 
ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
1+2 H Ε A L T H
ΥΓΕΙΑ και αληθινό φαγητό κάθε μέρα
Γράψτε το e-mail σας για να μαθαίνετε νέα.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Κ Ο Κ Α Λ Α   Γ Ι Α   Ζ Ω Μ Ο
F O O D > Τ Ρ Ο Φ Ι Μ Α >
 Π ο υ λ ε ρ ι κ ά - Κ ρ έ α ς - Ψ ά ρ ι 
Επιστροφή στο περιεχόμενο