Έκθεση φωτογραφίας και αρχιτεκτονικής - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ   Le Corbusier

Π  Η  Γ  Α  Ι  Ν  Ε : Έκθεση φωτογραφίας και αρχιτεκτονικής
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ   Le Corbusier
________________________________________________
Lucien Hervé
Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier
Διάρκεια: 12/05/2016 - 29/05/2016
Χώρος: Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς
_____________________________________________________________________

"Το καλοκαίρι στη θάλασσα της Μεσογείου υπήρξε μέρος της μητροπολιτικής ιδέας του μοντέρνου, σε τέχνη και αρχιτεκτονική, και αποτέλεσε έκφραση της μοντέρνας ζωής. Το 1952 ο αρχιτέκτονας Le Corbusier σχεδίασε ένα ξύλινο καλύβι σε μια παραλία της Κυανής Ακτής, δίπλα σε μια απλή ψαροταβέρνα, πίσω από το διάσημο σπίτι E1027 της Eileen Gray και του Badovici.
Το Cabanon, ένα δωμάτιο 3.66x3.66 μέτρα με τραπεζαρία στην ταβέρνα, εφάρμοζε πιστά την ανθρωπομετρική κλίμακα του Modulor και ήταν ιδανικό ορμητήριο των διακοπών. Σε αυτό συναντήθηκαν διάσημοι μοντέρνοι. Ανάμεσα τους ο φωτογράφος Lucien Hervé, που απολάμβανε το καλοκαίρι της προσωπικής φιλίας αποτυπώνοντας ανέμελα έναν τόπο και ένα χρόνο ζωής.
Οι φωτογραφίες του Hervé, τα σχέδια και τα σκίτσα του Le Corbusier, η αλληλογραφία του και το ίδιο το Cabanon, μερικά ανακατασκευασμένο, συνθέτουν μια αντίληψη για τη ζωή και την αρχιτεκτονική που ταυτίζουν το ιδανικό και το απλό".


___________________________________________________

Η κατασκευή του Cabanon αποτέλεσε μέρος εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.  Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων
"Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier".

Διοργάνωση
Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Μουσείο Μπενάκη, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Le Corbusier, του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, της Ελβετικής Πρεσβείας, του Ελληνικού Docomomo και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ιδρύματος Le Corbusier.

______________________________________________________________________
ΗΜΕΡΙΔΑ

Η μ ε ρ ί δ α:
"O φωτογράφος, ο αρχιτέκτονας
και το καλύβι του"
Σάββατο 21/05/2016, 10:00 π.μ.
Ελεύθερη είσοδος
Τρεις διαδοχικοί κύκλοι θα αναζητήσουν (1) τη σχέση φωτογραφίας και αρχιτεκτονικής, με αφετηρία το έργο του Lucien Hervé για τον Le Corbusier, (2) το αρχιτεκτονικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον του μικρού Cabanon, ως σχεδιαστικού προτύπου και ως αρχέτυπου κατοικίας, και  (3) τη νεωτερική αντίληψη των καλοκαιρινών διακοπών και της φυγής στο θαλάσσιο ορίζοντα.
___________________________

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης "Lucien Hervé.  Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier".
__________________________
Το ποίημα της ορθής γωνίας
Χειρόγραφο βιβλίο του Λε Κορμπυζιέ με 22 πρωτότυπες έγχρωμες δικές του λιθογραφίες.

Ο Λε Κορμπυζιέ εκφράζει με το ποίημα αυτό, το προσωπικό του όραμα για τον άνθρωπο και τα δημιουργήματά του. Το θέμα του βασίζεται στους νόμους της φύσης γιατί πίστευε ότι η ερμηνεία τους είναι η αφετηρία για την κατανόηση των πάντων. Μέσα από το ποίημα του και τις τέλεια συνδυασμένες λιθογραφίες του σκιαγραφεί, με τον τρόπο που εκείνος αντιλαμβάνεται, την οικουμενική αρμονία του κόσμου και συμφιλιώνει τη φύση με τα έργα των ανθρώπων.


Δ  Ι  Α  Β  Α  Σ  Ε
Le poème de l'angle droit
Το ποίημα της ορθής γωνίας
Le Corbusier

ΚΤΙΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΛΟΓΟΤΥΠΟ
PLAN
PLAN
Επιστροφή στο περιεχόμενο