5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΓΑ, ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ & "ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ" - 1+2 H E A L TH

Μετάβαση στο περιεχόμενο
F O O D > Τ Ρ Ο Φ Ι Μ Α > ΑΥΓΑ, ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ & "ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ"
ΑΥΓΑ, ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ & "ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ"

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ
Γ Α Λ Α Κ Τ Ο Κ Ο Μ Ι Κ Α  &  ΤΑ  "Γ Α Λ Α Κ Τ Ο Κ Ο Μ Ι Κ Α*" 
*υποκατάστατα ζωικών γαλακτοκομικών φυσικής προέλευσης
 
1.
Στη σύγχρονη διατροφή υπάρχει το ερώτημα αν πρέπει ο άνθρωπος να καταναλώνει γαλακτοκομικά (ειδικά γάλα αγελάδας) ή όχι. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι είναι εντάξει αν καταναλώνουν γαλακτοκομικά (τουλάχιστον σε μικρή ποσότητα), άλλοι βρίσκουν ότι όταν τα έκοψαν απαλλάχτηκαν από πρήξιμο στην κοιλιά, πονοκεφάλους, δερματικά θέματα, αλλαγή στη διάθεσή τους κλπ. Ειδικά για το γάλα αγελάδας θεωρείται ένα από τα εφτά πιο αλλεργιογόνα τρόφιμα και υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα.
Δε λέω ότι όλοι πρέπει να μην τρώνε ζωικά προϊόντα, αλλά ό καθένας ξεχωριστά να βρει ποιες τροφές του κάνουν καλό και ποιες όχι και αν όχι να τις εγκαταλείψει και να τις αντικαταστήσει με άλλες που τον κάνουν να νιώθει υγιής και χαρούμενος (!). 
Άλλοι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με το γάλα αγελάδας, βρίσκουν ότι μπορούν καλά να ανεχτούν το γάλα κατσίκας ή άλλα γαλακτοκομικά όπως το kefir, το γιαούρτι ή το παλαιωμένο τυρί. Κάποιοι βρίσκουν ότι είναι εντάξει με το μη παστεριωμένο, ωμό γάλα, ενώ το παστεριωμένο τους ενοχλεί.
2.
Ένα σημαντικό θέμα με τα γαλακτοκομικά είναι ότι λόγω της μαζικής τους παραγωγής δεν είναι πια όπως παλιά αγνά προϊόντα, αλλά γεμάτα χημικά και ορμόνες, και αντιβιοτικά γι' αυτό αν κάποιος επιλέξει να τα καταναλώνει, είναι καλό τουλάχιστον να αγοράζει βιολογικά και αν γίνεται να βρει κάποιον παραγωγό που να του προμηθεύει ωμό γάλα.
Μη καταναλώνοντας ζωικό γάλα, δεν παίρνουμε τα αντιβιοτικά που δίνουν στις αγελάδες στη μαζική παραγωγή γάλατος.

3.
Χρησιμοποιούμε γαλακτοκομικά πάντα με όλα τα λιπαρά, σε μικρή ποσότητα, έτσι όπως είναι στη φύση, που αν γίνεται δεν έχουν ομογενοποιηθεί ή παστεριωθεί, από ζώα που τρώνε γρασίδι, βιολογικής εκτροφής. Τα γαλακτοκομικά με όλα τα λιπαρά έχουν μικρότερη επεξεργασία και είναι πιο κοντά στη φυσική τους μορφή. Όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά έχει ένα γαλακτοκομικό τόσο μικρότερη περιεκτικότητα έχει σε λακτόζη. Έτσι το τυρί και βούτυρο έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από το γάλα. Τα light προϊόντα αντικαθιστούν τα λιπαρά με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού. Φροντίζουμε να τρώμε μικρότερη ποσότητα αλλά οχι light προϊόντα γαλακτοκομικών.
Χρησιμοποιώ γάλα αγελάδας ή κατσίκας όχι για να το πιώ, αλλά για να φτιάξω δικό μου σπιτικό γιαούρτι με προ βιοτικά και καταναλώνω τυρί και βούτυρο καλής ποιότητας (έχουν πολύ μικρότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη*). Για τα αυγά χρησιμοποιώ πάντα βιολογικά.

4.
Αν κάποιος το επιλέξει ή έχει δυσανεξία* για να αποφύγει τις πρωτεΐνες του ζωικού γάλακτος και τη λακτόζη**, μπορεί να πίνει γάλα από ξηρούς καρπούς. Περιέχει ωμέγα 3 από τους ξηρούς καρπούς, είναι πιο εύπεπτο, έχει τέλεια γεύση, είναι εύκολο να το φτιάξουμε μόνοι μας και είναι όπως και το άλλο γάλα πηγή ασβεστίου!. 

Φυτικό γάλα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε ξηρό καρπό, σπόρο, ρύζι ή δημητριακό.

5.
Αν το επιλέξουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε (εν μέρη ή ολοκληρωτικά) όλα τα ζωικής προέλευσης γαλακτοκομικά με άλλλα φυτικής προέλευσης που είναι πολύ νόστιμα. Χρησιμοποιώ μη ζωικά γαλακτοκομικά, όπως γάλα**, τυρί και κρέμα ξηρών καρπών που προσπαθώ να φτιάχνω σπίτι. Ακόμα χρησιμοποιώ γάλα και κρέμα καρύδας που είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και με το γάλα καρύδας φτιάχνω επίσης γιαούρτι με προ βιοτικά.
.


*Lactose/Λακτόζη= κύριο σάκχαρο του γάλακτος.
25-90% του πληθυσμού παρουσιάζει αδυναμία να χωνέψει τη λακτόζη στο γάλα (λόγω απουσίας στον οργανισμό ενός ενζύμου που τη διασπά, τη λακτάση).

**Mylk (nut milk)= γάλα που φτιάχνεται από ξηρούς καρπούς/υποκατάστατο ζωικού γάλακτος.

Dairy free diet= δίαιτα αποχής από γαλακτοκομικά.

Δυσανεξία στη λακτόζη= η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει την λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος.

Casein/Καζεΐνη= βρίσκεται στα γαλακτοκομικά και είναι η πρωτεΐνη που είναι η πιο κοινή στο γάλα.

Whey= πρωτεΐνη ορού γάλακτος. 


Επιστροφή στο περιεχόμενο